rådhuset, Det gamle

Det gamle rådhuset fotografert rundt 1865.<br />Fotograf: Knud Knudsen<br />Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byarkiv

Det gamle rådhuset fotografert rundt 1865.
Fotograf: Knud Knudsen
Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byarkiv

Det gamle rådhuset, Rådstuplass 1, tidligere lensherre Christoffer Valkendorfs privatbolig, ombygd og gradvis tatt i bruk som rådhus 1561–68. Bygningen ble brannskadet 1588, 1623, 1640 og 1702.

Hovedetasjen hadde opprinnelig rådstuesal, rettssal for byting og politikammer samt en avdeling for funksjonærer. Underetasjen hadde arrestlokaler og rom for arrestforvalter, til 1762 også «dollhus» for mentalt syke. Rådhuset forvaltet byarkivet fra 1568, men bare lovbok og borgerbok unnslapp brannen i 1702. Et tilbygg mot nord fra 1632 ble til 1735 brukt som tingstue, senere som brannvakt til 1863. Bytingsalen ble utbedret 1737, søndre gavlspiss ble samme år revet og taket avvalmet, og et tilbygg ble oppført mot vest. Et tilbygg mot øst, med et lite tretårn, ble oppført 1747. En ombygning 1789, som bl.a. førte til at det kom et nytt trappehus i Louis-seize-stil, ble markert ved at den daværende konges, Christian 7s monogram ble montert på nordgavlen. Bygningen ble rehabilitert i 1820-årene, fangecellene modernisert, tretårnet fjernet og avløst av gavl.

Det gamle rådhuset som bærer Christian 7s monogram på nordgavlen. Midtvinduet i andre etasje er et påmalt falskt vindu fra en tid da glass var dyrt. Fotograf: Norvall Skreien.

Det gamle rådhuset som bærer Christian 7s monogram på nordgavlen. Midtvinduet i andre etasje er et påmalt falskt vindu fra en tid da glass var dyrt. Fotograf: Norvall Skreien.

Da formannskapslovene trådte i kraft 1837, ble Rådhuset tatt i bruk for bystyrets og formannskapets møter, fra 1882 fikk formannskapssekretæren kontor i Rådhuset. Politikammeret flyttet ut 1846, arrestlokalene var i bruk til 1867. Konstabelinspektøren fikk lokale i underetasjen 1866. En større ominnredning som ble avsluttet 1901, medførte at bystyresalen fikk himlingen hevet, et tilhørergalleri ble oppført og formannskapsalens gulvareal ble utvidet.

Av Rådhusets opprinnelige interiør gjenstår bare den tønnehvelvede midtgangen av gråstein med arrestlokalene (uendret siden Gjest Baardsens dager). En av de to gamle smijernsportene er bevart. Midtbygningen er av gråstein, senere tilbygg av teglstein, unntatt gråsteinsfundamentet i østre tilbygg. Taket har glassert hollandsk stein. Formannskapssalen har portretter av samtlige ordførere og varaordførere siden 1837. Den ble imidlertid for liten etter innføringen av åpne møter 1989, og formannskapet måtte da holde sine møter i det nye Rådhusets kantine. Bystyret holder fortsatt sine møter i Det gamle rådhus.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Valkendorfsgaten | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Rådstuplassen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.