Samnanger

Samnanger, opprinnelig fjordnavn, første ledd kan være et gammelt folkenavn, siste ledd angr, fjord, kommune øst for Bergen, omkring indre del av Samnangerfjorden, grenser mot Fusa og Os i sør, Bergen i vest, Vaksdal i nord og Kvam i øst; 265,5 km2 med 2400 innbyggere (2007). Administrasjonssenter Tysse. Ytre Tysse ble valgt som kommunens tusenårssted ved sekelskiftet. Hovedveien gjennom Samnanger, Riksvei 7 (tidligere E 68) over Trengereid, er korteste vei mellom Bergen og Hardangerfjorden. Landskapet er variert, og 84 % av kommunens areal ligger høyere enn 150 m o.h. Terrenget innerst i fjorden er åpent med slake lier dominert av furuskog og løvskog; i øst fjellområder opp til 1299 m o.h. (Tveitakvitingen). Mellom fjellene trange dalfører, 267 vann og tjern, elver og juv. Eikedalselva er varig vernet mot kraftutbygging.

Målestasjonen i Kvitingen konkurrerer med stasjonen i Matre om nedbørsrekorden i Hordaland. På ett år faller det normalt rundt 4 meter nedbør over Samnanger, omtrent det doble av årsnedbøren i Bergen. Kommunevåpnet består da også av 6 vanndråper i gull på rød bakgrunn.

Hovednæringer i Samnanger har tradisjonelt vært tekstilindustri, kraftproduksjon, service, jord- og skogbruk. A/S Samnanger Uldvarefabrikk var i drift fra 1886 til den brant ned i mars 1931. Kraftutbyggingen i Samnanger-vassdraget startet i 1880–årene, strømpefabrikken A/S SAFA ble grunnlagt 1941. Det er i dag tre kraftverk i kommunen. To av dem, Frøland kraftverk (i drift fra 1912) og Kvitingen (i drift fra 1984) eies og driftes av BKK (Bergenshalvøens kommunale kraftselskap.. Frøland kraftverk var det første store kraftverket som forsynte Bergen by med elektrisk strøm. Kraftverket erstattet da gass og damp som energiforsyning. Et tredje kraftverk eies av Safa-Samnanger Fabrikker A/S, som benytter strømmen i egen produksjon av sokker, og selger overskuddskraft på spotmarkedet.

I senere tid er det skapt nye virksomheter i kommunen innen fiskeoppdrett (med et premiert klekkeri), tre- og betongindustri (ferdigelementer) og et mekanisk verksted. I Eikedalen ligger det største skianlegget i Bergensregionen, med over 30 ansatte i sesongen. På tettstedet Bjørkheim finnes bl.a. motell med kafé og pub, lensmannskontor og bank. Lokalavisen Samningen har utkommet hver torsdag siden 1976. Redaktør: Ivar Bård Aadland.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.