Skansemyren idrettsplass

Skansemyren idrettsplass. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Kom.avd. fritid, kultur og kirke, Bergen Byarkiv.

Skansemyren idrettsplass. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Kom.avd. fritid, kultur og kirke, Bergen Byarkiv.

Skansemyren idrettsplass, friidrettsanlegg på en hylle i Fløyfjellet ved Skansemyrveien, åpnet 1896 etter initiativ av et privat utvalg. Med Ole Irgens i spissen skaffet utvalget midler til opprettelse av det man den gang kalte en lekeplass. På folkemunne mest omtalt som “Myren”. Kommunen overtok anlegget 1918, og har senere stått for utvidelser, modernisering og tilrettelegginger. Skansemyren var lenge Nordens eneste særanlegg for friidrett.

Skansemyren har en rekke ganger vært arena for NM i friidrett, sist 1949. Det første Hovedmesterskapet etter verdenskrigen trakk i 1946 hele 7500 tilskuere til banen. Et større publikum ved friidrettsstevner er det bare Bislett Games som kan vise til. På sankthansaften 1949 arrangerte Sportsklubben Trane hopprenn på friidrettsarenaen på snø hentet fra Finse. Over 10 000 betalende tilskuere overvar rennet der både lokale våghalser og superstjernen Birger Ruud deltok. I 1967 var Skansemyren endestasjon for “Ulriken over” i en byduell med Trondheim der det gjaldt å få flest folk til fjells. Ca. 20 000 patrioter sikret overlegen seier til Bergen. Det arrangeres ikke lenger friidrettsstevner på Skansemyren, men banen nyttes fortsatt til trening, særlig i kastøvelser, og sandvolleyball er blitt en ny idrett på “Myren”.

Ved nordre sving Sofus Madsens bronsebyste av Johan N. L. Blytt (1871–1953), reist 1928 til minne om hans banebrytende arbeid for idretten i Bergen. Se også Nygaards Bataljon.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Nygaards Bataljon | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.