Stadsporten

Stadsporten, bygning mellom Kong Oscars gate og Kalfarveien, markerte før byutvidelsen 1876 grensen til Domkirkens landsogn. Grunnsteinen ble lagt 1628 av slottsherre Oluf Parsberg. Bygningen ble endret i 1640-årene og fikk sin endelige utforming 1792 etter restaurering av stadshauptmann Lauritz Holte Nicolaysen. Loftet, «tøyhuset», ble innredet til arkiv for Bergen stift, senere for Byarkivet, som holdt til her til 1972. Klebersteinstavlen på sørsiden er satt opp til ære for Parsberg, og kom trolig på plass like etter fullføringen. Merkesteinen med byvåpenet i nordgavlen er fra 1645.

Stadsporten, målt og tegnet av Halfdan Wiberg i 1952. Kopi. Arkivet etter Fortidsminneforeningen, Bergen og Hordaland avdeling, Bergen byarkiv

Stadsporten, målt og tegnet av Halfdan Wiberg i 1952. Kopi. Arkivet etter Fortidsminneforeningen, Bergen og Hordaland avdeling, Bergen byarkiv

Stadsporten hadde opprinnelig forsvarsformål, og passasjen gjennom hvelvingen var eneste landverts forbindelse med byen før Nygårdsbroen ble fullført 1851. Lungegårdsvannet strakte seg nær Stadsporten i vest, og det førte en vindebro over en vollgrav (bygraven). Stadsporten hadde skanser og palisader, og fjellveggen i øst skrådde nær inntil. Om bygningen aldri ble nyttet militært, egnet den seg som innkrevingssted for den konsumpsjonsavgiften som ble pålagt alle varer som skulle innføres til byen (se også Konsumsjonshuset). Batteriene, vollgraven og palisadene ble fjernet etter 1660.

Stadsporten i dag. Fotograf: Norvall Skreien.

Stadsporten i dag. Fotograf: Norvall Skreien.

Midt på 1800-tallet ble det ivret for å rive Stadsporten. Ferdselen gjennom hvelvingen ble mer begrenset etter at Sporveien 1897 la trikkeskinner på østsiden. Den opphørte 1956, da anlegget av en trolleybusslinje medførte at fortau og kjørebane ble lagt langs vestsiden, på en rampe over et hjørne av Assistentkirkegården. Stadsporten ble fredet 1927.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Byarkivet | Bergen Byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.