Storetveit kirke

Storetveit kirke fra 1930. Tegnet av arkitekt Ole Landmark. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

Storetveit kirke fra 1930. Tegnet av arkitekt Ole Landmark. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

Storetveit kirke, Kirkevegen 27, sognekirke for Storetveit menighet, har sitt opphav i et gavebrev fra brødrene Fredrik, Abraham og Andreas Odfjell, som i 1917 tilbød Fana kommune å reise en kirke til minne om deres foreldre. Godseier Wilhelm Mohr på Storetveit ga kirketomt, og en arkitektkonkurranse som ble utlyst 1926, ble vunnet av Ole Landmark. Kirken stod ferdig til vigsling 3. november 1930. Den er oppført i gråstein med buer og kapiteler, døpefont og vindusinnramminger i finhugget kleberstein. Kirken, som har oktogonformet kor og krysshvelv i de to sidefløyene, har 600 sitteplasser. Koret har fire vinduer med glassmalerier av Gabriel Kielland, og Wilhelm Rasmussen har utført det 2,6 m høye krusifikset med en kristusfigur i forgylt bronse på muren bak alteret. På en klebersteinstavle i våpenhuset er givernes og deres foreldres navn hugd inn. Kirken fikk A. C. Houens diplom for god arkitektur 1932. Den var kapellkirke under Birkeland sogn til Storetveit menighet ble opprettet 1948.

Storetveit kirke fikk nytt orgel i 1990, et 35 stemmers instrument med tre manualer og svell på 2. og 3. manual, fra Jehmlich Orgelbau i Dresden. Orgelet har mekanisk traktur med elektrisk registratur. Kirkens første orgel var et 40 stemmers istrument levert av Walcker Orgelbau, Ludwigsburg, og installert av orgelbyggeren Heinrich Ivers som drev et orgelfirma i Bergen sammen med den senere domorganisten Lars Heggen. Komponisten Ruth Bakke har virket som organist i Storetveit kirke siden 1973.

Nordvest for kirken står en frittstående klokkestøpul. Utenfor kirken står i alt tre krigsminnesmerker over falne fra den annen verdenskrig – nord for kirken to minnesteiner, reist 1952, til minne om falne medlemmer av menigheten, og vest for kirken en bauta, reist 1968, med en plakett med navn på falne medlemmer av Minde Idrettslag.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.