Vennskapsbyer

Ideen om vennskapskommuner ble lansert innenfor Foreningen Norden i årene før den annen verdenskrig, men fikk sitt gjennombrudd i forbindelse med det nordiske humanitære hjelpearbeidet 1945–50. Hensikten med tosidige vennskapsavtaler er å skape kontakt mellom innbyggerne i de respektive kommuner; avtalepartene er oftest jevnstore eller av omtrent likeverdig «rang» i sine respektive land. På det offisielle plan skjer samarbeidet bl.a. gjennom møter som går på omgang, og gjennom ulike praktiske tiltak.

Bergen opprettet sine første vennskapsavtaler 1946 med Århus i Danmark, Turku (Åbo) i Finland og Göteborg i Sverige. Senere er det kommet avtaler med Seattle, USA (1967) og Newcastle, Storbritannia (1980); til den sistnevnte byen har Bergen årlig sendt juletre siden 1949, noe man leilighetsvis også har gjort til Rotterdam. Med byer som Kiel og Lübeck er det utviklet visse samarbeidsformer av mer tilfeldig karakter. For øvrig har Bergen et visst samarbeid med Asmara i Eritrea, Baukau på Øst-Timor, Quebec i Canada og Ilha de Moçambique i Mosambik.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.