Vinmonopolet

Vinmonopolets anlegg i Valkendorfsgate 6. Tegnet av arkitektene Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø. Arkivet etter Bygningssjefen, Bergen Byarkiv.

Vinmonopolets anlegg i Valkendorfsgate 6. Tegnet av arkitektene Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø. Arkivet etter Bygningssjefen, Bergen Byarkiv.

Vinmonopolet, A/S, foretak opprettet 1922 med enerett til å omsette vin og brennevis i Norge. Bergen var på denne tid landets ledende importhavn og grossistledd i handelen med alkoholdolgige varer, og hadde 26 vinforretninger. Staten eier siden 1932 alle aksjer. I forbindelse med Norges tiltredelse til EØS-avtalen ble produksjon og distribusjon fra 1996 utskilt i selskapet Arcus AS. Vinmonopolet er etter dette en ren detaljhandelskjede med monopol på salg av vin og brennevin til forbruker.

Bergen har i 2009 ni utsalg (på Nesttun, i Oasen, Fyllingsdalen, Vestkanten, Loddefjord, Åsane Storsenter, Øyrane Torg, Indre Arna, Sletten Senter, de øvrige i sentrum). Vinmonopolet overtok ved starten Brennevinssamlagets bygning på Dreggsallmenningen, og flyttet utsalg og tapperi til Valkendorfs gate 6 i 1933. Sandbrekketoppen 30 (ark. Jørgen Aall og Harald Løkeland) adresse siden 1984.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.