Dokken (område)

Dokken, gammelt navn på området mellom Jekteviken og Puddefjordsbroen; her var det frem til begynnelsen av 1900-tallet en landlig idyll med store privathus og kaianlegg for småbåter. Navnet kan skrive seg fra at seilskutene i eldre tider lå i opplag i den lune havnen i bukten innenfor Dokkeskjærene, men det er også kjent at en bradbenkmester Gunder Eyde, som eide grunn her, lot bygge noen skip her. – Bredalsgården var Dokkens hovedgård; i begynnelsen av 1800-tallet var den traktørsted med kjeglebane. Stedet tilhørte først familien Berle, deretter kong Karl Johans ordonnansoffiser, oberstløytnant A. Hesselberg. Etter hans død 1859 ble eiendommen solgt til skipsbygger Herman Brunchorst Bredahl (1823–83), medeier i Georgernes Verft, som også drev gårdsbruk her (Bredalsmarken). Et Dreier-prospekt viser hovedbygningen 1824. Den ble senere ombygd og stod til 1930-årene. Andre som hadde eiendommer her, var familiene Blaauw, Kroepelien og Trumpy.

1877–1956 hadde Bergens Seilforening båthavn i bukten ved Dokken. I mellomkrigstiden var det også ankerplass her for skip som gikk i opplag. Utstikkeren for Dokkeskjærskaien ble vedtatt bygd 1918, og etter hvert måtte de gamle hagene med de store herskapsvillaene vike plassen for jernbanespor og lagerskur. Familien Kroepeliens hus ble revet i 1930-årene og gjenoppført som ungdomshus på Frekhaug, mens Bredahls eiendom ble utbygd etter den annen verdenskrig med bl.a. Industrihus A/S (Professor Hansteens gate 58).

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.