Gamlehaugen

Gamlehaugen, gnr. 14, Fana, nasjonaleiendom, kongebolig og offentlig friluftsområde øst for Fjøsangerbukta, opprinnelig et gårdsbruk som ble ødegård etter Svartedauden og visstnok ryddet på nytt som en del av Fjøsanger gård 1665. Utskilt på samme tid som Nyhaugen 1809. Marie Krohn, brordatter av Danckert Krohn, oppførte et lyststed på Gamlehaugen med midtark og avvalmet mansardtak, senere ombygd i sveitserstil. Blant senere eiere var Alexander Bull (Ole Bulls sønn) 1864–66 og Anton Mohr fra 1878. Mohrs enke solgte 1898 eiendommen til Christian Michelsen, som la ned jordveien og opparbeidet park ned mot vannet. Han rev hovedhuset 1899, og fikk reist et slottslignende murhus etter skotsk-eng. forbilde i 1901 (ark. Jens Zetlitz Kielland). Benny og Christian Michelsen er gravlagt i fjellet sørøst for bygningen.

Gamlehaugen ble 1925 overtatt av staten. Ved en landsinnsamling var det skaffet et driftsfond for å bevare Gamlehaugen som nasjonaleiendom. Et større ominnredningsarbeid ble fullført 1991. Annen og tredje etasje, med 13 værelser, disponeres privat av kongefamilien; når de kongelige ikke benytter eiendommen, er første etasje åpen for publikum. Christian Michelsens kontor inneholder en sjelden samling av minner fra 1905. En bronsebyste av Haakon 7, utført av Carl E. Paulsen, på en sokkel av kleberstein, ble avduket i parken sør for huset 25. november 1955, på 50-årsdagen for kongens ankomst til Norge 1905.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fana (bydel/tidligere kommune) | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Fjøsanger | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: Christian Michelsens gate | Bergen byleksikon

  4. Tilbaketråkk: Christian Michelsen-statuen | Bergen byleksikon

  5. Tilbaketråkk: Nordåsvatnet | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.