Gravdal

Gravdal, gnr. 146, tidligere gårdsbruk i Laksevåg, på eidet mellom Gravdalsvatnet og Byfjorden. Gården ligger i et gammelt jakt- og fangstområde; det er gjort funn av en flintdolk på plassen Stykket. Gravdal er ofte nevnt i sagaen, tilhørte Munkeliv kloster før reformasjonen og var deretter krongods til 1649. Det var mølledrift knyttet til gården fra 1200-tallet frem til 1899. Den første private eier var Folkvard Riisbrich; hans etterslekt satt med eiendommen til 1802. I annen halvdel av 1700-tallet tilhørte Gravdal oberstløytnant Philip Nicoll, som gjorde hovedbruket til lyststed og trolig oppførte det som nå er kjernen i hovedbygningen (Kommandantboligen). Blant senere eiere var stortingsmann August Konow, som drev garveri på eiendommen 1812–48, og Johan Ingebrechtsen, som stykket den ut. 1897/99 overtok Forsvarsdepartementet Gravdal, og gjorde slutt på herregårdsidyllen og lystgårdatmosfæren ved oppbyggingen av Kvarven festning; hovedhuset ble sjefsbolig og møllebygningen kaserne.

Fra eiendommen er det skilt ut flere bruk. Garveriet, gnr. 146/10, er nå hagesenter; fra Solegården, gnr. 146/7, ble det utskilt tomter til bolighus i 1980-årene. Laksevåg gymnas, nå Laksevåg videregående skole, er også anlagt på Gravdals grunn.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Laksevåg (tidligere kommune) | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Kommandantboligen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.