Nonneseter

Nonneseter, kloster i middelalderens Bergen, stiftet ca. 1150 av Cistercienserordenen som ordenens eneste nonnekloster i Norge. Klosteret var viet til Jomfru Maria og lå ved sundet mellom Store og Lille Lungegårdsvann. Eiendommen strakte seg over Marken og Hospitalsengen og det nærmeste området av Nygård. Rester av hagen eksisterte til 1890-årene. Av klosteranlegget gjenstår nå bare klosterkirkens tårnfot og et lite kapell. Tårnfoten, som ligger mellom Jernbanestasjonen og Bergen offentlige bibliotek, er et rom i romansk stil med kryssvelv. Det er vigslet som minnerom over falne i den annen verdenskrig (Minnehallen). Litt lenger sør (Kaigaten 3) ligger kapellet, også dette med krysshvelv, i gotisk stil. Det var i bruk som døvekirke 1951–89.

Lite er kjent om virksomheten i og ved klosteret, men det var rikt og mektig. I 1528 omfattet jordegodset nesten 300 gårder og gårdparter fra Sunnhordland til Nordfjord, med hovedtyngden i Sogn og Sunnhordland. Klosteret hadde lakserett i Oselven, og kom til å eie flere gårder på Bryggen, trolig Søstergården og senere Kappen og den ellers ukjente gården Aagothun. 1509 fikk klosteret også stadfestet eiendomsretten til halve Sydnes, det nåværende Nygård.

Man kjenner navnene på de abbedissene som ble valgt i 1320 og 1326, og ved det førstnevnte valget deltok 35 nonner. Klosterets inntekter ble 1455 overdratt til birgittinerne i Munkeliv kloster, da Nonneseter ikke hadde greid å hevde avkastningene fra eiendommene. I siste halvdel av 1400-tallet ble nonnene jaget fra klosteret på grunn av «løsaktighet og dårlig livsførsel», og klostergodset ble overdratt til Antoniusordenen, som bl.a. drev sykehus for spedalske og herbergevirksomhet. Også disse munkene ble beskyldt for uregelmessigheter, og 1528 ble Nonneseter sekularisert – den religiøse virksomheten ble avviklet og klosterets eiendommer overlatt til riksråd Vincens Lunge, som allerede året etter lot klostermurene bryte ned for å reise Lungegården.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Nonneseterkvartalet | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.