Norges Sildesalgslag

Norges Sildesalgslag, til 1988 Noregs Sildesalslag, Slottsgaten 3, opprettet 1937, da Storsildlaget (med distrikt fra Stad og nordover) og Stor- og Vårsildlaget (med distrikt fra Stad og sørover) ble slått sammen. Hovedkontor i Bergen (til 1960 i Strandgaten 18); distriktskontor i Harstad. Norges Sildesalgslag er en økonomisk interesseorganisasjon for norske fiskere av pelagisk fisk (fisk som jager fritt i havområdene), og formidler salg av sild, makrell, lodde og brisling, som er de mest kjente pelagiske fiskeslagene. Men også kolmule, øyepål, hestmakrell og tobis er viktige pelagiske fiskeslag. Laget eies og styres av fiskerne, og salget foregår via elektroniske auksjoner. Norges Sildesalgslag er i dag Europas største markedsplass for førstehåndsomsetning av pelagisk fisk.

Norsk pelagisk fisk finnes i alle verdens markeder. I løpet av 1990-tallet utviklet Øst-Europa seg til et hovedmarked. Men også i Det fjerne østen, særlig Japan og Kina, er viktige markeder for norsk pelagisk fisk. Dette fiskeslaget danner også basis for maritimt råstoff til fôrindustrien.

Fabrikkene som produserer fiskemel og fiskeolje, ligger spredt langs hele norskekysten, fra Egersund til Vadsø. Mesteparten av råstoffet blir omsatt til norske fabrikker, men Norges Sildesalgslag omsetter også fangster til fabrikker i Danmark, Færøyene, Island, Shetland og Irland. Det omsettes også fangster for fartøyer fra Færøyene, Storbritannia, Irland, Island og Russland. Fiskemel og fiskeolje som produseres i Norge blir solgt til store deler av verden, selv om hoveddelen blir solgt innenlands. Den aller beste kvaliteten blir brukt i helsekostindustrien.

En provisorisk anordning 1929 ga de to stiftende lagene enerett til eksport av fersk stor- og vårsild. Med hjemmel i Råfiskloven, som ble vedtatt 1935, har Norges Sildesalgslag nå lovbeskyttet førstehåndsomsetning av vintersild og islandssild som blir ført i land langs kysten, og av en del andre silde- og fiskeslag som blir brakt i land på kysten fra Stad og sørover.

1966 fusjonerte Sild- og Brislinglaget og Islandsfiskernes Forening med Noregs Sildesalslag, mens Feitsildfiskernes Forening og Norges Makrellag gikk inn i en fusjon under det nåværende navn i 1988. Datterselskapene A/S Sildefiskernes Fabrikklag på Horsøy i Askøy og fire andre sildolje- og sildemelfabrikker har siden 1989 vært sammensluttet under navnet A/S Silfas. 1969 ble Bergenhus Canning overtatt som datterbedrift under navnet Norbest Canning; den gikk 1981 inn i Norway Foods.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.