Norges Handelshøyskole, NHH, Helleveien 30, opprettet ved stortingsvedtak 1917, begynte undervisningen 1936 med lokaler i Muséplass 1, flyttet inn i sitt nåværende bygg 1963 (ark Nic. Brøndmo og Paul Lambach). En paviljong på skoleområdet og det tidligere Merinospinneriet, Breiviksveien 40 (tidligere Breiviken 2), ble tatt i bruk til undervisningslokaler 1975. Studenthjemmet Hatleberg åpnet på skoleområdet 1964. NHH er Norges ledede kompetansesenter innen økonomi og administrasjon, av Financial Times rangert som best i Europa i samfunnsøkonomi og nr. 4 i finans.
Handelshøyskolen fikk i 2009 grønt lys fra Regjeringen for et nybygg til 500 millioner kr. Bygget skal erstatte dagens lokaler i Merinospinneret og stå ferdig i 2012. Statsbygg skal reise og eie nybygget med NHH som leietaker.
En foregangsmann for opprettelsen av skolen var agent Trygve Bull (1870–1958, portrett i skolens bibliotek av Sigurd Lilloe). Foreningen for opprettelse av Norges Handelshøyskole i Bergen ble stiftet 1916, med statsråd Kristofer Lehmkuhl (1855–1949, statue av Ørnulf Bast utenfor skolebygningen) som en drivende kraft.
Før stortingsvedtaket 1957 om å etablere NHH som en fri og selvstendig forsknings- og undervisningsinstitusjon i eget bygg var det sterke krefter som i stedet ønsket å legge høyskolen inn under Universitetet i Bergen som ett av mange fakulteter. En komité nedsatt av departementet med mandat å undersøke mulighetene for en koordinering av NHHs og UiBs virksomhet gikk med 3 mot 2 stemmer inn for høyskole i Breiviken. Den avgjørende stemmen, som reddet høyskolens selvstendighet, tilhørte stortingspresident Nils Langhelle. Han var komitéformann og eneste bergenser i komiteen.
NHH driver akademisk undervisning og vitenskapelig forskning og forskningsformidling innenfor økonomisk-administrative fag. NHH gir treårig bachelorstudium i økonomi og administrasjon med toårig tillegg for mastergrad, dessuten doktorgradsstudium (Ph.d.). Også toårig mastergrad-studium i regnskap og revisjon, og International Business. Translatøreksamen. NHH samarbeider nært med stiftelsene Administrativt Forskningsfond (AFF) og Samfunns- og næringslivsforskning AS (SNF), begge lokalisert i det tidligere Merinobygget. AFF er av de største aktørene i Norge innenfor ledelse- og organisasjonsutvikling, og driver bl.a. de såkalte “Solstrand-kursene” på Solstrand Hotel & Bad i Os. Ca. 3000 studenter (2008). NHH har de siste årene satset sterkt på å øke den internasjonale profilen. De utenlandske studentene utgjør i dag nær 20 % av studentmassen.
Høyskolens virksomhet er basert på følgende fem institutter:
Institutt for samfunnsøkonomi.
Institutt for foretaksøkonomi.
Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap.
Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon.
Institutt for strategi og ledelse.
Skipsfartsøkonomi ble 1958 opprettet som et eget institutt, ledet av professor Arnljot Strømme Svendsen og muliggjort av en donasjon fra skipsreder Erling Dekke Næss. Instituttet var helt fra starten av internasjonalt orientert, og ble ved omorganisering i januar 1992 videreført gjennom Senter for internasjonal økonomi og skipsfart (SIØS), og er i dag en avdeling ved Institutt for samfunnsøkonomi.
NHH drev 1988–97 en avdeling i Oslo med tilbud om grunnutdaning (bedriftsøkonom- og foretaksøkonomstudiet), diplomeksamen og etterutdanningskurs.
Ved skolens 50-årsjubileum 1986 opprettet NHH en ærespris som kan tildeles ansatte for fremragende forskningsinnsats. Følgende professorer har til nå mottatt prisen: 1986: Karl Broch, 1991: Agnar Sandmo, 1996: Odd Langholm, 2001: Kjell Grønhaug, 2006: Kjell Gunnar Salvenes og Alexander W. Cappelen.
Den tidligere NHH-studenten (siviløkonom 1968) og nå professor 2 ved skolen, Finn E. Kydland (f. 1943) ble 2004 tildelt Nobelprisen i økonomi. Sammen med amerikaneren Edward C. Prescott fikk han prisen for “sine bidrag til dynamisk makroøkonomisk teori, den økonomiske politikkens tidskonsistens og konjunkturenes drivkrefter.”
Studentmiljøet ved NHH har helt fra starten vært engasjert i sosiale, sportslige og faglige aktiviteter. Sveverudkoret har kontinuerlig latt høre fra seg siden 1950, studentorkesteret Direksjonsmusikken fra 1963. Dessuten har studentrevyene vært til stor glede og munterhet for bergenserne.
Foruten de nevnte kunstverkene eier NHH også en abstrakt skulptur, Triloglypt, av Palle Pernervi og treskulpturen Pan av Arne Vinje Gunnerud.
Tilbaketråkk: Helleveien | Bergen byleksikon