Osterøy

Osterøy (trolig av samme rot som auke, her i betydningen den høye eller den store øyen), kommune nord for Bergen, avgrenses av Sørfjorden i sør og sørvest, Osterfjorden i nordvest og Vaksdal kommune i øst, omfatter størstedelen av Osterøy (unntatt den nordøstlige delen, som tilhører Vaksdal); 254 km2 med 7265 innbyggere (2008). Med flatemål på 329 km2 er Osterøy Nord-Europas største innlandsøy. Kommunen ble dannet 1964 ved sammenslåing av deler av de tidligere kommunene Haus, Hamre, Hosanger og Bruvik. Administrasjonssenter Lonevåg (ca. 500 innb.); andre tettsteder er Valestrandsfossen og Haus. Variert industri, bl.a. verksted-, tekstil-, beklednings-, garveri-, næringsmiddel-, møbel- og trevareindustri. Jord- og skogbruk sysselsetter ca. 300 personer. Også fiskeoppdrett er en viktig næring.

Med ca. 60 ansatte er familiebedriften Borge Garveri AS i Lonevåg, etablert 1870 av Ola J. Borge, en av de to største private arbeidsplassene i kommunen – også den største av de tre norske garveribedriftene som fortsatt eksisterer. 97 % av produksjonen går til eksport, bl.a. til kjente kunder som Gucci og Prada i Italia. Omtrent jevnstor med Borge Garveri er Tysse Mekaniske Verksted AS i Tyssebotnen, grunnlagt 1964 av Bertin Kåre Tysse. Tysse produserte til å begynne med stiger, flaggstenger og tørkestativ. Siden 1972 har hovedproduktet vært biltilhengere. Tysse tilhenger er i dag markedsleder i Norge.

Kommunene har betydelig arbeidspendling til Bergen (ca. 1/3 av de yrkesaktive). Brosamband til fastlandet over Kallestadsundet lengst i nordøst. Tidligere to bilfergeforbindelser til Bergen – Valestrandsfossen–Breistein (Riksvei 567) og Haus–Garnes (Riksvei 566); sistnevnte forbindelse erstattet av Osterøybrua Kvisti–Herland 1997. På Ulfsnesøy har Bergen fengsel en åpen avdeling. Se Ulfsnesøen skolehjem. Det eldste og største hotellet på Osterøy, “Fjordslottet”, ligger i Fotlandsvåg, bygd i 1850-årene som herskapshus for eierne av Fotlandsvåg Mølle. Restaurert etter en mindre brann 1996. Hotellet har 43 gjesterom.

Av kulturhistorisk interesse er Hamre kirke, en trekirke kanskje bygd så tidlig som 1598, delvis ombygd 1859 og restaurert på 1940–tallet. Hamre kirke var hovedkirke for området mellom Fanafjorden i sør og Gulen i nord gjennom flere hundre år. Første kirken på Hamre var en stavkirke bygd etter vedtak på Mostratinget 1024. Andre kulturattraksjoner på Osterøy er det gamle Havråtunet (klyngetun med 36 bygninger på grunnmur, pluss 5 kvernhus, 6 naust og 12 utløer) i sør, Osterøy Museum på Gjerstad med hus fra før Svartedauden, og Ole Bulls villa på Valestrandsfossen. Se Museumssenteret i Hordaland.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Hamre (kommune) | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Haus | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.