Ruskeneset

Ruskeneset, arkeologisk funnsted under gården Søreide i Fana. På sørsiden av Straume bro ved Nordåsvannet ble det oppdaget to hellere med et tykt avfallslag etter folk som har levd her i forhistorisk tid, fra yngre bronsealder og inn i tidlig jernalder (omkring 1000 f. Kr.– omkring 500 f. Kr.) To boplasser ble avdekket. Den ene lå øst for broen, men er i dag ødelagt av Ytrebygdsvegen, mens den andre ligger noe høyere og på vestsiden av veien. Vannstanden var den gang ca. 7 meter høyere enn nå og strandlinjen helt annerledes. Mens området var nærmest utilgjengelig fra land, var det fra sjøsiden lett å legge til hellerne med båt. Menneskene som bodde her, levde av jakt, fangst og fiske. Området rundt hellerne på Ruskeneset var et eldorado for en jeger i forhistorisk tid. Her var et rikt marint dyreliv med utmerkede fiskemuligheter og gode skjellbanker, mens øyer og strender var yngleplasser for sel. Løvskogen ga livsbetingelser for et variert dyreliv der hjorten streifet omkring i flokker. I fjellet på Ruskeneset er det et lag av kvartsitt som fangstfolket brukte til å lage redskaper av.

Funnet på Ruskeneset er et av de mest sentrale og viktige oppdagelser som forteller om den blandingskultur, fangst og jordbrukserverv, som ble skapt ved slutten av steinalderen og bronsealderen. Haakon Shetelig stod for utgravningene i årene 1915/16, og fant rester av rik fauna, tallrike pilespisser, angler, harpuner av ben og så mange rester av menneskeskjeletter at det kan tyde på permanent bosetning.

Like ved funnstedeter det havn for Bergen seilskøyteklubb.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergen Museum | Bergen Byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.