Finnemanns plass

Finnemanns plass, ved Krohnengensmauet i Sandviken, oppkalt etter byoriginalen Finnemann, navnet vedtatt 2002. Hans egentlige navn var Finn Olafsen (1885–1968). Finnemann var født i Bergen som såkalt “uekte barn” (utenfor ekteskap), ble i fire-femårsalderen satt vekk som pleiebarn på gården Mjøs på Radøy, og konfirmert i Manger kirke 1901. I 1909 kom han tilbake til Bergen og fikk først jobb som bakersvenn i Nøstegadens Bageri. Han bodde da i Steinkjellergaten 10, men flyttet senere til Sydneshaugen 14. I 1912 ble han ansatt som dreng hos kjøpmann Johan Martin Olsen, kjent som “Stor-Olsen”, på Mathismarken. Dette yrket hadde han resten av livet. Han døde på Åsane Gamle- og Pleiehjem i 1968, 83 år gammel.

Finnemann var en glad, harmløs gjøgler med Blomstertorget som hovedscene. Der kunne han rett som det var ut på formiddagen dukke opp som troll av eske og med de snodigste fakter og dansetrinn gi til beste en privat soloforestilling for dem som tilfeldigvis befant seg på stedet. Hans populære, om enn underlige og for noen litt skremmende opptreden er blitt betegnet som en del av selve bergenskuløren.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.