Astrup-samlingen

Astrup-samlingen, den største kunstsamlingen etter maleren Nikolai Astrup (1880–1928), er i dag deponert i Bergen Kunstmuseum. Samlingen eies av Sparebankstiftelsen DnB NOR, som i 2006 fikk kjøpe bildene av den private samleren, skipsreder Jon Chr. Brynhildsen og hustru, Signe Brynhildsen. Astrup ble dermed «brakt hjem igjen» til Vestlandet. Den unike samlingen består av 58 malerier, 94 tresnitt og 52 skisser og tegninger. Fra før hadde Bergen Kunstmuseum 50 kunstverk signert Astrup, derav 15 malerier. Her er bilder fra de tidligste penselstrøk til noen av de siste arbeidene fra Astrups hånd. Samlingen har gjort Bergen til sentrum for Astrup-forskning og -formidling.

Bergen kommune mottok 1993 et tilbud fra ekteparet Brynhildsen om deponi av samlingen i fem år, og det ble lenge arbeidet med planer om å stille ut kunstverkene i Norges Banks tidligere bygning på Vågsallmenningen. Kommunen stilte som betingelse å få disponere bildene i minimum 10 år. Dette gikk Brynhildsen ikke med på, og planene måtte oppgis. Et forsøk fra Astrups hjemfylke Sogn og Fjordane på å sikre seg samlingen for et nytt kunstgalleri som skulle bygges i Førde, førte heller ikke frem. Astrup-tunet i Jølster ble ansett som uaktuelt av frykt for at en så stor utstillingsbygning som denne samlingen krevde, ville ødelegge den autentiske atmosfæren som en har klart å ta vare på der. Resultatet var at bildene forble på private hender med Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg som midlertidig deponi.

Når eierne til slutt bestemte seg for å la samlingen komme Bergen til gode, var det fordi man i Lysverk-bygningen fikk anledning til å gi kunstverkene en bredest mulig presentasjon for et stort publikum. Deponiavtalen inneholder for øvrig en forpliktelse til samarbeid med Sogn og Fjordane Kunstmuseum. Da deler av samlingen for første gang ble vist i forbindelse med 100-årsmarkeringen for 1905, ble den en publikumsvinner.

Den nyromantiske maleren Nikolai Astrup regnes som en av de største norske kunstnerne fra tidlig 1900-tall, og flere av bildene hans er solgt på auksjon for rundt 4 millioner kroner. Han ble født i Bremanger, men vokste opp i Jølster, der faren var prest. Her levde han også mesteparten av livet, og ble far til åtte barn. Han døde 47 år gammel i Førde av tuberkulose.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergen Kunstmuseum | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.