Nortura Bergen

Nortura Bergen, Eidsvågveien 150, et av tre regionale selskaper i Norges ledende næringsmiddelkonsern innen grossistsalg av kjøtt og egg, etablert 2006 ved sammenslutning av eggkonsernet Prior Norge og Gilde Norsk Kjøtt, med Nortura som konsernnavn og Prior og Gilde som varemerker. Nortura Bergen har overtatt lokalene til Vestlandske Salslag, som opphørte som selvstendig bedrift i 1999 og fra januar 2000 kom med som en av åtte heleide datterbedrifter i et landsomfattende samvirkekonsern, etablert av Norsk Kjøtt. I 2001 slo Vestlandske Salslag seg sammen med Gilde Agro BA i Stavanger med navnet Gilde Vest BA, og inngår i dag i Nortura-konsernet.

I likhet med Vestlandske Salslag er Nortura BA organisert som et samvirke, eid av 30 300 bønder, dvs. kjøtt- og eggprodusenter. Selskapet har en årsomsetning på ca. 16 milliarder kroner, med industrivirksomhet i 41 kommuner, har ca. 7000 medarbeidere og produserer 200 000 tonn slakt og 30 000 tonn egg.

Vestlandske Salslag (VS) ble stiftet 1919 av 121 gårdbrukere i Hordaland og Sogn og Fjordane. Laget hadde fra 1920 fabrikk og utsalg i Vaskerelven 18, i perioden 1920–69 slakteri, omsetning av livdyr og engros-salg i Bergen kommunale slaktehus i Småmøllen (Slaktehuset) 1929 ble administrasjon, produksjon og hovedutsalg (Bergens største kjøttforretning) flyttet til Torgegården, Strandkaien 2. Laget hadde også omsetning i andre norske byer samt et utsalg for spekevarer i New York, og ble medlem av Norges Fleskesentral 1931. Sunnmøre slakteri ble tilknyttet organisasjonen 1963. Fiskematproduksjon foregikk i slutten av 1930–årene, og foredling og omsetning av regnbueørret 1973–78.

Et nytt anlegg ble oppført i Eidsvåg i 1960–årene (ark. Arild Lindboe, Landbrukets Bygge- og Rasjonaliseringstjeneste). Administrasjonsbygningen ble tatt i bruk 1967, produksjons- og ekspedisjonsavdelingene 1968 og slakteriet 1969. Anlegget fikk 1970 navnet Hordaland Slakteri. Nytt fryselager ble tatt i bruk 1976.

Vestlandske Salslag har hatt 16 utsalg i Bergen, fra 1972 drevet under navnet VS Lekkerdisken, men alle er nedlagt og detaljomsetningen overtatt av dagligvareforretninger. Laget hadde ca. 23 000 medlemmer. Administrasjonsbygningen på to etasjer fikk 1989 påbygd en ekstra etasje og en mindre fjerde etasje som inneholder møtelokaler.

Ved anlegget i Eidsvåg var 30. desember 1995 siste slaktedag. All kjøttproduksjon ble avviklet i 2005. Lokalene nyttes i dag som lager for kjøtt og kjøttprodukter, samt for ekspedisjon og varedistribusjon på Vestlandet – fra Nordfjord til deler av Rogaland. En del lokaler som ble overflødige da det ble slutt på kjøttproduksjonen, leies ut til beslektede bedrifter innen matvarebransjen og noen andre firmaer.

Mens Vestlandske Salslag på det meste sysselsatte 450 personer og var den største bedriften i tidligere Åsane kommune, arbeider det i dag 142 Nortura-ansatte i Eidsvåg. I 2007 ble totalt 12 500 tonn kjøttvarer distribuert via Eidsvåg. Nortura mottar de forskjellige produktene ferdigemballert fra produksjonsbedriftene. Kravene til hygienisk standard er likevel satt like høyt som i en produksjonsbedrift, bl.a. med temperaturkontroll i lageret. Det meste av transporten videre til dagligvareforretningene er det grossistene som i dag forestår.

En av Nortura BAs datterbedrifter er Eldhus AS på Evanger, kjent blant annet for spesialproduktetne Tiriltunga spekepølse, eldhusrøykt pinnekjøtt og Vossakorv. Etter at den populære pølsen Vossakorv i 43 år var blitt produsert i Bergen og tre år på Forus i Stavanger ble originalresepten i august 2008 ført tilbake til sitt opphavelige hjemsted i Voss kommune.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Sandviksboder 1 | Bergen Byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.