Baker Brun, Damsgårdsveien 109 A, bakerikonsern etablert 1893 av Ferdinand Fagerlin Brun (1867–1949), oldebarn av dikterbiskopen Johan Nordahl Brun. Starten fant sted i Fosswinckels gate 18, en finere bergensk bygård på Nygård, under firmanavnet Ferd. Brun Bageri & Conditori. Tre år senere var det allerede blitt behov for ekspansjon, og i 1896 ble også naboeiendommen, Fosswinckels gate 16, kjøpt. I tillegg til bakeri måtte det innredes hestestaller. Brun trengte fire hester til å frakte bakervarene, og tre av dem ble “innlosjert” i Fosswinckels gate. Snart ble det også nødvendig å gå til innkjøp av ytterligere to bygårder: Bjørnsons gate 36 og Solheimsgaten 15. Antallet bakeriutsalg økte jevnlig, til 15 i 1929. Bybrannen i 1916 var Brun blant de heldige næringsdrivende som ble forskånet for. Våren 1917 hadde bedriften åtte bakerovner og en konditorovn i drift.
Siden 1987 har Baker Brun holdt til huse på Damsgård, i lokaler der det tidligere ble produsert båtmotorer. Ved ombygging, og dertil påbygging av tre etasjer, gjenoppsto den nyss nedlagte motorfabrikken SABB som et komplett, moderne bakerianlegg med kommunikasjonsmessig ideell beliggenhet like ved Puddefjordsbroen. Nybygget, tegnet av arkitekt Helge Christiansen, ble tatt i bruk 1989 og erstattet det etter hver nedslitte og gammeldagse bakeriet inne i byen.
Baker Brun har i dag (2009) totalt ca. 200 ansatte i sitt brød – bokstavlig talt – og selger baker- og konditorvarer i 14 butikker, hvorav 12 i Bergen og to i Stavanger-regionen. Bedriften har dessuten fått en avlegger i Norheimsund. Hardanger Bakeri og Konditori AS, kjent for sine spesielle og lokalt basert oppskrifter, ble adoptert som en heleid datterbedrift i 1998. Noen av produktene har oppnådd et landsomfattende marked, ja nådd enda videre. Baker Brun forsyner også oljearbeiderne i Nordsjøen og ferierende nordmenn på turiststedet Alfas del Pi i Spania med brødmat. Det skjer i form av såkalte “Bake off” eller avbakingsbrød, det vil si sjokkfrosne deiger som kan oppbevares i lengre tid uten at kvaliteten reduseres.
Gründeren Ferdinand Brun var ved starten vel rustet for bakerivirksomhet etter læretid hos Ditlef Martens og videreutdanning ved bakerier både i Kristiania og København, der han særlig studerte dansk wienerbakst og rugbrødproduksjon. Han var også innom bakerier i Hamburg, Leipzig og Dresden før han vendte nesen hjemover og begynte for seg selv. Bergen hadde på den tiden over ett hundre små bakerier, men Ferdinand Brun var en dyktig fagmann og fikk raskt ord på seg for å være blant de beste bakerne i byen.
Da Brun i 1949 døde uten livsarvinger, ble bakeriet lyst ut for salg. Kjøpere var to bakere fra Stord, Ingvald Bore og hans svigersønn, Johannes Alsaker. Sammen med andre familiemedlemmer drev de bakeriet videre under navnet Ferd. Brun Eftf. Etter en akkord ble bedriften i 1982 overtatt av Johannes Alsakers sønner, Gunnar Johan og Martin Alsaker. De kjøpte ut den øvrige familie og reorganiserte bedriften som konsern under sitt nåværende firmanavn. Det nye selskapet fant fort sin egen profil, uavhengig av de store butikkjedene, og kunne registrere stor suksess med nyskapningen butikkbakerier. Norges første butikkbakeri ble åpnet 1983 i Finnegården på Bryggen, kalt Finnegårdsbakeriet AS. Dette var så vellykket at det førte til en oppblomstring av slike bakerier der gjestene kunne nyte rykende ferske varer. Baker Brun oppfant også det populære “Spleisebrødet”, bakt til inntekt for skoleskipet “Statsraad Lehmkuhl”. I prisen for hvert brød er “innbakt” en krone som går til seilskipet. Hittil har dette generert et samlet tilskudd på over 12 millioner kroner. Firmaet blir av mange dessuten identifisert med den ekte bergenske skillingsbollen, “med kanel i svingene”. Den totale produksjonen av brød og konditorervarer består i dag av over 200 ulike produkter.
Kapasiteten på Damsgård gjorde det mulig å selge sjokkfrosne deiger til bakerier over hele landet. Et eget salgsselskap, Ceres AS, ble stiftet 1988 med dette for øyet. (Navn etter den romerske gudinne for kornavl og åkerbruk). Lignende avbakingsemner til offshoremarkedet ble satt i produksjon i 1990, fulgt av tilsvarende leveranser til landets storhusholdningsmarked 1993, mens 120 Statoil-stasjoner ble “Bake off”-kunder 1994. Sin første franchisebutikk etablerte Baker Brun 1995 i Stavanger. I 2004 ble Naturbakeriet etablert i samarbeid med Asvo Bergen AS. Det produserer Norges største utvalg av glutenfrie bakervarer. Baker Brun overtok i 2008 fadderskapet for bakeriet i bymuseet Gamle Bergen. Konsernet omsatte i 2008 for ca. 160 millioner kroner.
Etter å ha ledet bedriften i 28 år som administrerende direktør overlot Gunnar Alsaker i 2008 sjefsstolen til Trond Helge Nyegaard. Martin Alsaker, “spleisebrødets far”, leder den viktige produktutviklingsavdelingen. Bakermester Gunnar Bakke var daglig leder for produksjonsbedriftene inntil han i 2007 ble valgt til ordfører i Bergen for Fremskrittspartiet.
Da bergenser nr. 250 000 ble født 23. august 2008 ble begivenheten feiret av Baker Brun med gratis utdeling av 5000 skillingsboller til byens borgere på Festplassen – i tillegg til “Hvit dame” til foreldrene.
Tilbaketråkk: Konditorier | Bergen byleksikon
Tilbaketråkk: Damsgårdsveien | Bergen byleksikon