Sandviksboder 1

Sandviksboder 1 AS er det nye navnet på den gamle bebyggelsen på slaktehustomten i Sandviken, eid av Westfal-Larsen Invest AS og Magnus Helland AS. Anlegget består av seks bygninger. De tre største er delvis sammenhengende (Slaktehall, Hengehall, Forbindelsesgang) – de øvrige er frittliggende (Stallen, Gjødselskjelleren, Portnerboligen). Til sammen utgjør bygningene næringsareal på ca. 5400 m2. Alle bygningene er fullstendig rehabilitert og bygd om til moderne og representative kontorer og næringsarealer (ark. Ulf Røstøen). De første leietakerne flyttet inn i 2005. I dag har rundt 150 personer sitt virker der, de fleste innen maritime næringer. I Kulturminneplanen for Sandviken er bygningsmassen angitt som et moderne, teknisk kulturminne – verneverdig, men ikke formelt fredet.

Våren 1999 vedtok bystyret at Westfal-Larsen Gruppen og Scandinavian Electric skulle få kjøpe den ni mål store slaktehustomten, inkludert den eksisterende bebyggelsen, for 10,7 millioner kroner. I tillegg til oppbygging av et nytt maritimt næringssenter og attraktive nye boliger, omfattet prosjektet tilrettelegging av ny kai og plassarealer mot sjøen for Sandvikens befolkning. Prosjektet seiret i arkitektkonkurranse våren 2001. De opprinnelige tegningene ble imidlertid forkastet etter sterke innvendinger og er senere endret syv ganger. Det siste utkastet, utarbeidet av arkitektkontorene Rambøll og Smedsvik, ble presentert av Westfal-Larsen Invest AS sammen med investor Magnus Helland i januar 2009. Dette forslaget har høstet mange lovord og ligger an til å bli godkjent og dermed realisert.

Totalt er det i tillegg til næringsvirksomheten i det rehabiliterte slaktehusanlegget planlagt 45 boliger fordelt på tre fireetasjer bygninger, alle med saltak. Et romslig, innbydende torg vendt mot sjøen, der det vil bli bademuligheter, skal være åpent for fri bruk av alle og forbundet med en delvis overbygget kaipromenade, fem meter bred på det smaleste. I bakkant av torget kommer tre fontener. I planene inngår også gjenåpning av Mulelven, som til 1877 dannet grensen mellom byen og Sandviken. Slaktehuset lå ved enden av Mulelven, der det var drevet møllevirksomhet allerede på 1200-tallet. Foruten møllevirksomheten har området vært benyttet som stapelhavn for Bergen fra 1600-tallet og frem til etterkrigstiden. Møllevirksomheten i Mulelven var betydelig. Småmøllen hadde i slutten av 1700-tallet fem kornmøller, tre pakkhus og to naust. To hestestaller, fjøs og bryggerhus hørte til anlegget. Se Slaktehuset og Nortura Bergen.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Slaktehuset | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.