Lie Nielsen

Lie Nielsen, Bjørnsons gate 36, Kronstad, bakeri og konditori, etablert 1908 av den tidligere seilskuteskipperen Nils Lie Nielsen fra Grimstad (1869–1923). Bedriften har i dag seks butikker og serveringssteder i Bergen, ca. 40 ansatte og nær 30 millioner kroner i årsomsetning. Siden 1980 har virksomheten vært ledet av grunnleggerens sønnesønn, Bernt Lie-Nielsen.

Fra sitt bakeri i Nye Sandviksveien 48 startet Nils Lie Nielsen med å selge tørket skipsbrød og kavring til sjømenn som seilte langs kysten. Av egen erfaring visste han hva sjømenn foretrakk å spise. Daglig oppsøkte han personlig skipperne og stuertene på skipene som lå ved kaiene langs Vågen. Bestillingssedlene han bar med seg i lommen, ble som regel fort utfylt, og ordrene like raskt effektuert og brakt om bord i båtene. Bakeriet og butikken, som hans kone Martha Lie Nilsen, bestyrte, kjøpte han av Aktieselskabet Sandvigens Handelsforening, og fra 1915 kunne skipperen titulere seg bakermester.

Hans sønn, Olaf Lie Nielsen (1913–81), overtok firmaet i 1940. Etter krigen begynte Lie Nielsen å spesialisere seg på kavring og kringler, som ble levert til kolonialforretninger, ikke bare i Bergen, men også til Østlandet og flere andre steder i landet, i tillegg til salg av tradisjonelle baker- og konditorvarer fra egen butikk. Første filial ble åpnet på Mannsverk, Landås 1959, og i tilknytning til bakeriutsalget en moderne snackbar, den første i en bergensk drabantby. I 1970-årene ble virksomheten utvidet med flere nye butikker og serveringssteder. I erkjennelse av at bedriften ikke kunne konkurrere med de store industribakeriene, ble det i stedet satset på nisjeprodukter av høy kvalitet, med ønske om å skape klassiske konditorier etter kontinentalt mønster i Bergen. Nye, større og bedre produksjonslokaler ble 1986 kjøpt på Kronstad, der bedriften har holdt til huse siden.

Bernt Lie-Nielsen bakte i 2002 brød og lagde kaker for Norges OL-tropp i Salt Lake City og var i 2003 baker og konditor for den norske troppen i ski-VM i Val di Fiemme.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Konditorier | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.