Lie Nielsen, Bjørnsons gate 36, Kronstad, bakeri og konditori, etablert 1908 av den tidligere seilskuteskipperen Nils Lie Nielsen fra Grimstad (1869–1923). Bedriften har i dag seks butikker og serveringssteder i Bergen, ca. 40 ansatte og nær 30 millioner kroner i årsomsetning. Siden 1980 har virksomheten vært ledet av grunnleggerens sønnesønn, Bernt Lie-Nielsen.
Fra sitt bakeri i Nye Sandviksveien 48 startet Nils Lie Nielsen med å selge tørket skipsbrød og kavring til sjømenn som seilte langs kysten. Av egen erfaring visste han hva sjømenn foretrakk å spise. Daglig oppsøkte han personlig skipperne og stuertene på skipene som lå ved kaiene langs Vågen. Bestillingssedlene han bar med seg i lommen, ble som regel fort utfylt, og ordrene like raskt effektuert og brakt om bord i båtene. Bakeriet og butikken, som hans kone Martha Lie Nilsen, bestyrte, kjøpte han av Aktieselskabet Sandvigens Handelsforening, og fra 1915 kunne skipperen titulere seg bakermester.
Hans sønn, Olaf Lie Nielsen (1913–81), overtok firmaet i 1940. Etter krigen begynte Lie Nielsen å spesialisere seg på kavring og kringler, som ble levert til kolonialforretninger, ikke bare i Bergen, men også til Østlandet og flere andre steder i landet, i tillegg til salg av tradisjonelle baker- og konditorvarer fra egen butikk. Første filial ble åpnet på Mannsverk, Landås 1959, og i tilknytning til bakeriutsalget en moderne snackbar, den første i en bergensk drabantby. I 1970-årene ble virksomheten utvidet med flere nye butikker og serveringssteder. I erkjennelse av at bedriften ikke kunne konkurrere med de store industribakeriene, ble det i stedet satset på nisjeprodukter av høy kvalitet, med ønske om å skape klassiske konditorier etter kontinentalt mønster i Bergen. Nye, større og bedre produksjonslokaler ble 1986 kjøpt på Kronstad, der bedriften har holdt til huse siden.
Bernt Lie-Nielsen bakte i 2002 brød og lagde kaker for Norges OL-tropp i Salt Lake City og var i 2003 baker og konditor for den norske troppen i ski-VM i Val di Fiemme.
Tilbaketråkk: Konditorier | Bergen byleksikon