Vestlandske Teatersenter, VT, Bredalsmarken 15 (Industrihuset på Møhlenpris), stiftet 7. desember 1967 som Vestlandske Teaterlag av foreninger og organisasjoner som ønsket å opprettholde en nynorsk teatertradisjon i Bergen etter at Komediateatret i 1964 ble husløst og måtte innstille. Laget ble til på initiativ av redaktør Per Håland og med Anne Gullestad som første formann. Hovedmålet var fra starten å etablere et nynorsk profesjonelt teater i Bergen, dessuten å spre teaterkunnskap i by og bygd. En frukt av arbeidet var Hordaland Teater som ble opprettet 1988 med Anne Gullestad som første teatersjef. John Staveland ble engasjert som teaterinstruktør og drev i de første årene en omfattende kursvirksomhet over hele Vestlandet.
Det opprinnelige teaterlaget som i stor grad var basert på ideell innsats, ble fra 1987 etablert som en fast institusjon under sitt nåværende navn Vestlandske Teatersenter. Målsettingen i dag er å være et kompetansesenter for teater og drama med god scenekunst og ny dramatikk for barn og ungdom som hovedmål. Teatersenteret utvikler fremdeles ny dramatikk på nynorsk, som også nyttes i alle offentlige sammenhenger, men tillater bruk av dialekt og til dels bokmål i oppsetninger hvor dette er naturlig. Virksomheten støttes økonomisk av staten, Hordaland fylke, Bergen kommune og Norsk Teaterråd. Siden 2005 har senteret hatt lokaler i Industrihuset der det er innredet en mindre “blackbox-scene” som rommer ca. 100 tilskuere. Staben består (2009) av seks fast ansatte og tre deltidsansatte. Steinar Thorsen er kunstnerisk leder.
Virksomheten har vokst kraftig. Til aktivitetene i dag hører en teaterskole der 170 elever i alder 6–20 år gis undervisning hver uke. I tillegg holdes en rekke kurs i scenisk virksomhet og manusutvikling myntet på amatørteaterlag. Siden 2005 har Senteret i samarbeid med Høgskolen i Bergen og Den Nationale Scene (DNS) stått for arrangementet av den årlige, internasjonale teaterfestivalen “Mini Midi Maxi” med søkelys på teater for barn og unge.
VT produserer dessuten hvert år egne teaterforestillinger som både har vært vist på Den Nationale Scene og på turneer over hele landet. Barnemusikalen “Rødt lys”, som handler om trafikksikkerhet, gikk 30 ganger på DNS i 2006. “Oss brødre i mellom” var tittelen på en forestilling fra 2007 om barn i krig, laget i samarbeid med Redd Barna og FN-sambandet og fremført på en landsomfattende turné. To historiske begivenheter ble markert i 2008: På bestilling fra Bergen kommune, Bymuseet i Bergen og velforeningen i Alvøen produserte VT en dramatisert fremstilling av slaget i Alvøen 1808, mens en annen forestilling var viet Nordnæs Bataillon i anledning buekorpsets 150-årsjubileum. Forestillingen “Sommerfugler”, et bestillingsverk fra DNS, gikk samme år for 44 fulle hus.