Stend stasjon, Museet

Museet Stend stasjon, opprettet til minne om Nesttun–Osbanen 1894–1935. Stasjonsbygningen på Stend ble bygd i sveitserstil, og stod klar til den smalsporete Osbanen åpnet i juli 1894. Både interiør og eksteriør er bevart nærmest uforandret. Museet drives av Osbanens Venner, som i 1987 fikk leie den gamle stasjonsbygningen. Foreningen ble formelt stiftet i januar 1976, og medlemmene har ved dugnad utført et betydelig vedlikeholdsarbeid både på stasjonsbygningen, lokomotiv, vogn og stasjonsområdet.

Det gamle venterommet er innredet til utstillingslokale med bilder, verktøy og gjenstander fra banen. En film om banen vises også. På et 70 meter langt jernbanespor i den gamle traseen foran stasjonsbygningen står en original sykkeldressin fra 1925. Museets største klenodium er en 3. klasse postvogn bygd i Birmingham i 1894. Vognen er den eldste bevarte vognen fra Osbanen og Norges minste boggipassasjervogn. I lien ovenfor stasjonen ligger ennå vannbassenget som lokomotivene fikk vann fra. Lokomotivene fylte vann på Stend på vei til Os, og på Hamre på vei til Nesttun.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.