Christian Michelsen-statuen

Christian Michelsen-statuen i Byparken ble avduket 17. mai 1938. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen AS, Bergen Byarkiv.

Christian Michelsen-statuen i Byparken ble avduket 17. mai 1938. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen AS, Bergen Byarkiv.

Christian Michelsen-statuen, monument i Byparken. Høyt stod han i nordmenns omdømme – statsministeren som regisserte den fredelige oppløsning av unionen med Sverige i 1905. Ekstremt høyt er han fysisk plassert i hjembyen av billedhuggeren Gustav Vigeland. Hele 21,39 meter til værs troner Michelsen (1857–1925) på sin sokkel, målt fra asfalt til isse. En høvdingskikkelse var han i levende live, og symbolsk har kunstneren effektfullt understreket denne posisjonen. Den iøynefallende statuen ble avslørt i Byparken 17. mai 1938.

I to perioder, 1892–93 og 1895–98, var Michelsen byens ordfører. Som rikspolitiker – statsminister, statsråd og stortingsmann – var han en særdeles velartikulert talsmann for hjembyens interesser. Han gis bl.a. mye av æren for byggingen av Bergensbanen. I flere år satt han i styret for Den Nationale Scene. I 1902 grunnla han Morgenavisen (utgitt til 1984). Storparten av sin formue på 5,5 millioner kroner testamenterte han til Chr. Michelsens Institutt (CMI) for vitenskap og åndsfrihet. Dette beløpet svarer til 97,7 millioner i 2008. Se også Gamlehaugen.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.