Eikner Naturstein AS

Eikner Naturstein AS, Ulsmågvegen 27, Nesttun, bedrift som ble etablert av den tyske steinhuggeren Hermann Eichner (1883–1950), som innvandret til Bergen fra Nieder-Schlesien i 1905. Etter først å ha arbeidet i Riebers Steinhuggeri og hos firmaet Berle startet han 8. februar 1908 sin egen virksomhet i Nygårdsgaten 4 under navnet Hermann Eichner Stenhuggeri. Bedriften flyttet 1982 (da firmanavnet var blitt fornorsket) til sin nåværende adresse på Ulsmåg, der den i årene 2002–07 gjennomgikk en større utvidelse og modernisering. Gravsteinutstillingen ble bl.a. overbygd med glasstak. Daglig leder i 2009, Sigurd Eikner (f. 1963), er fjerde generasjon steinhuggermester.

Bedriften tilbyr varige, vedlikeholdsfrie og estetisk utformete produkter i naturstein. I årenes løp har Eikner satt sterkt preg på det bergenske bybildet med steinarbeider til en rekke monumentale bygg, forsynt byen med utallige gravmonumenter og minnesmerker og levert skifer og granitt til byggeformål og restaureringsarbeid. En av Hermann Eichners største faste kunder i den første tiden var St. Franziskussøstrene, en nonneorden som hadde etablert seg i Bergen på begynnelsen av 1900-tallet og bl.a. drev Florida sykehus. Større byggeprosjekter i stein fra de senere år er Åsane nye kirke (1993) og BKK-bygget på Kokstad (1999).

Granitt kunne Hermann Eichner i 1912 hente fra eget brudd på Ståløy i Austevoll. Tidlig på 1960-tallet startet firmaet egne skiferbrudd i Gudbrandsdalen og i Trøndelag, mens firmaet fikk larvikitt og lys labrador fra egne blokksteinsbrudd i Larvik-området.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.