Madam Felle (rammetekst)

Rammetekst fra Bergen byleksikon, trykt utgave 2009

 

Madam Felle – “hon så hadde øl å selle”

Madam Felle er en dame som de aller fleste bergensere kjenner og har møtt, som regel ved festlige anledninger. For sin berømmelse må hun først og fremst takke en ukjent visedikter – ja, poeten har nærmest udødeliggjort henne. Og det til tross for at det i visens kun to korte vers bare gis ytterst sparsomme og trivielle opplysninger om madammen: Hun bodde i Sandviken, hadde en sønn, og trolig aller viktigst – hun slukket bergensernes tørst ved å selge øl. Sammen med en fengende melodi har dette vist seg å være et mer enn tilstrekkelig middel til å høyne stemningen i mangt et lystig bergensk lag.

Madam Felles berømmelse og plass i bergensernes hjerter ble i 1990 ytterligere befestet. Hun gjenoppstod da på Sandvikstorget, levende gjenskapt i form av en bronseskulptur i full legemsstørrelse, utført av billedhuggeren Kari Rolfsen etter konkurranse, og bekostet av en anonym beundrer.

En restaurant som er oppkalt etter madammen, fører i dag arven som ølselger videre på Bryggen. I 1978 ga hun navn til maskinen som boret veitunnelene gjennom Fløyfjellet.

Visens to vers har denne ordlyden:

Kjenner dokker madam Felle
– Jonnemann sin gamle mor?
Hon så hadde øl å selle,:
ut i Sandviken hon bor.

No e hun dø for lenge siden,
Jonnemann sin gamle mor,
hon så hadde øl å selle
ut i Sandviken hon bor.

Madam Felle er faktisk en historisk person. Hun het Oline Felle, var født i Breim, Gloppen kommune i Nordfjord 1831, døde i Bergen 9. januar 1908 og ble begravet på Fredens bolig. I Sandviksveien 21 drev hun et skjenkested. Der var det hun hadde sitt besungne øl å selge. Det er kjent at Madam Felle viste stor interesse for Sandvikens Bataljon, særlig etter at sønnen Jon (Jonnemann) Felle kom med i buekorpset i 1890-årene. Korpset fikk oppbevare sitt arsenal hos henne og låne et møterom for offiserene.

Da kong Haakon 7 i 1906 besøkte Sandviken, passerte det kongelige følget Madam Felles hus. Det fortelles at hun da satt på trappen foran huset mellom to buekorpsfaner. Idet kongevognen kom forbi, reiste Madam Felle seg og neiet dypt, hvorpå Kongen også reiste seg og hilste tilbake med hatten.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.