Salhus, tettbebyggelse i Åsane bydel, 16 km nord for Bergen sentrum; 7770 innbyggere i sognet (2009), anlagt på gjestgivergården Salhus’ gamle grunn. Stedet er kjent for tekstilvirksomhetene Salhus Tricotagefabrik, Salhus Væverier og Birkelunden. P. C. Clausen bygde 1859 Salhus Tricotagefabrik, der det var produksjon til 1989. Fabrikklokalene huser i dag Museumssenteret i Hordaland, med Norsk Trikotasjemuseum og Bevaringstjenesten for museene i Hordaland. Clausens sønn, Jürg Clausen, startet 1894 Salhus Væverier, der arbeidsstokken til tider var ca. 200. Salhus Industrihotell overtok veveribygningene 1985, og har leid dem ut til forskjellige virksomheter.
Salhus ligger i dag som et sjeldent godt bevart minne om et viktig tidsskille og industrikulturen i bygdene omkring Bergen gjennom 150 år. Salhusfjorden var tidligere et betydelig trafikknutepunkt. Alle fjordabåtene var innom Salhus på vei nordover til bygdene i Nordhordland. Mellom 1954 og 1985 hadde Salhus fergesamband med Frekhaug i Meland og Alverstraumen i Lindås. I gamle dager hadde bygden overnattingssteder med skjenkerett for «brændevin». Ikke få striler på hjemvei etter en god fiskehandel på Torget i Bergen skal her ha drukket opp det meste av pengene de tjente. I Salhushallen var det dansetilstelninger, basarer, kino og revyer. En av bygningene på Salhusgården, Smedfloren, hadde lave murer og vidt pannetak, og skapte en lokal byggestil som arkitekt Ole Landmark brukte som forbilde da han tegnet godtemplarhall, skolehus og kirke. Salhus har fortsatt beholdt sin status som kulturelt sentrum i Åsane.
Salhuskvintetten OLKABILAMO var i sin tid en populær vokalkvintett, dannet 1950 av Monrad Holm Johnsen (sang og mandolin). Kvintetten erobret Vestlandet med sine fengende viser og muntre show. Navnet var sammensatt av de to første bokstavene i fornavnene til medlemmene: Ola Mjelde, Karl Sjursen, Birger Martinussen, Lars Kalvik og Monrad Holm Johnsen.
Idrettslaget Norna-Salhus, stiftet 1935, har hatt friidrettsutøvre som har hevdet seg både nasjonalt og internasjonalt, blant dem Ketil Hanstveit (tresteg), Benjamin Jensen (tikamp) og kappgjengerne Erik Tysse og Kjersti Tysse Plätzer. Lagets tidligere fotballgruppe gikk 1987 ut av Norna-Salhus og ble en del av den nystiftede fotballklubben Bergen Nord.