Odfjell SE

Odfjell SE, Conrad Mohrs veg 29, grunnlagt 1915 som A/S Rederiet Odfjell av brødrene Abraham Odfjell og Fredrik Odfjell. Odfjell SE kontrollerer rundt 90 kjemikalietankere på til sammen 2,5 millioner dødvekttonn (2009). Det gjør rederiet til verdens største innen kjemikalietankfart. I tillegg eier rederiet tankterminaler i Rotterdam og Houston og er deleier i terminaler i Kina, Sør-Korea og Singapore. De gir god og stabil inntjening ved siden av inntektene fra skipene.

Odfjell drev i 1930-årene linje- og trampfart, etter den annen verdenskrig særlig tankfart med olje og kjemikalier. I 1980 ble rederiet delt mellom to familiegrener. De mindre kjemikalieskipene ble samlet i rederiet J. O. Odfjell, mens hovedvirksomheten Odfjell Tankers, ledet av Dan Odfjell, i 1985 ble underlagt holdingsselskapet Skipsaksjeselskapet Storli. Storli ble børsnotert i 1986, og Storli ASA skiftet i 1998 navn til Odfjell ASA. Rederiet samarbeidet lenge med Westfal-Larsen, til Storli i 1990 overtok disponeringen av dette rederiets kjemikalietankskip. Greske Seachem ble overtatt i 2000.

Rederiet besluttet i 2007 å omdanne Odfjell fra et norsk allment aksjeselskap (ASA) til et europeisk aksjeselskap, Societas Europea (SE). Dette gjør det mulig å registrere morselskapet hvor som helst i EØS-området, dvs. velge lokalisering etter hvor konsernet til enhver tid finner de beste rammebetingelsene.

Dan Odfjell (f. 1938) med familie er rederiets største eier. Tidligere finansdirektør Haakon Ringdal er ansatt som administrerende direktør. Rederiet har rundt 3500 ansatte.

AS Rederiet Odfjell lever i dag, under det opprinnelige rederinavnet, videre som Dan Odfjell-familiens private investerings- og shippingselskap. Sammen med broren Carl Henrik har Dan Odfjell bygd opp et nett av tank- og tørrlastterminaler langs kysten av Argentina, Chile, Peru, Brasil og Canada. Terminalene er frittstående og benyttes både av det børsnoterte Odfjell og av andre rederiers skip. I Norge er hovedaktiviteten finansforvaltning, og bl.a. drift av rederiet Norchem Shipping AS i Bergen. Odfjell er eneeier av investeringsfirmaet Norchem Invest og er gjennom dette firmaet største aksjonær i Kirkberg Shipping AS, som han i 2003 tok initiativet til å danne. Samme år kjøpte Kirberg Shipping hurtigruteskipet MS “Nordlys”, som er utleid til Hurtigruten ASA.

Vin og hester. Dan Odfjell driver også en vellykket landbasert virksomhet – som vinprodusent, fruktdyrker og hesteoppdretter. I romjulen 1982 kjøpte han gården La Colina i Maipodalen i Chile. Her begynte han først med fruktdyrking, men gikk snart over til vindyrking, og ga gården da det nye navnet Odfjell Vineyards. Gården er tegnet og oppført av Dan Odfjells sønn, Lorentz Odfjell med hus i spansk hacienda-stil. Junior har i dag også overtatt driften av vingården. Anlegget produserer årlig 800 000 flasker vin, som eksporteres til 23 land. Den bergenske vingården har produsert en rekke prisbelønte viner, inkludert merket Armador, som betegnende nok betyr “skipsreder”. Produktene står i hyllene også i norske polutsalg. I 2008 var kronprins Haakon på offisielt besøk i Chile og besøkte da Odfjells vingård hvor det kongelige følget ble vist rundt av Dan Odfjell. Siden 1987 har Odfjell også drevet oppdrett av norsk fjordhest. I 2008 var det over femti fjordhester på gården.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.