Søstrene Hagelin

En ny tilvekst til Bergens næringsliv ble hilst med glede i mange hjem da søstrene Elna og Gudrun Hagelin i 1929 flyttet tilbake til hjembyen Bergen fra Sogndal, der de hadde tilbrakt en tid på gården Nedre Stedje – lenge nok til at mange har trodd de var sogninger. Deres far, gullsmed Hans Andreas Hagelin, hadde investert i gårdsdriften da han i 1899 av helsemessige grunner så seg nødt til å selge familiens tradisjonsrike gullsmedforretning i Saltødegården på Strandkaien til Magnus Aase. Begge søstrene kom nyutdannet fra Stabekk Husmorskole og hadde en felles drøm. De ville starte butikk for salg av hjemmelaget fiskemat, fri for konserveringsmidler og basert på gamle, bergenske oppskrifter og tradisjoner. De gjorde drømmen til virkelighet da de samme år åpnet sin første butikk i Kong Oscars gate.

Hagelinsøstrenes fiskemat ble en stor suksess og etter hvert kjent langt utenfor byens grenser. Blant kundene var Kong Olav, som fikk sine fiskekaker og fiskepuddinger levert far søstrenes butikk. I 1957 flyttet de forretningen til Olav Kyrres gate 33, der man de siste årene også kunne nyte fersk fiskemat i Søstrene Hagelin Kafé. De var da forlengst blitt levende legender.

Under merkenavnet Madam Bergen fikk bedriften i 1991 en avlegger i Strandgaten 3. Siden 1997 har de to fiskematforretningene med til sammen 28 ansatte i butikkene og produksjonslokalet vært eid av Tre Søstre AS, som er et datterselskap i Baragruppen AS (Knut Galtung Døsvig). Nytt, moderne produksjonsanlegg ble åpnet i Godvik i 2007.

Det spesielle kapitlet i Bergens næringslivshistorie som handler om Søstrene Hagelin, varte i 80 år. Sommeren 2009 endte det, og dessverre uten en lykkelig slutt – tvunget av økende røde tall til styrt avvikling. Tidligere ordfører Herman Friele hadde følgende kommentar til den dårlige nyheten: “Et stykke Bergen blir borte når Madammene og Hagelin legges ned.” Mange bergensere reagerte på samme måte. I slutten av mai ble det klart at Madam Bergen, men ikke Søstrene, likevel får leve videre. Reddende engel ble den tidligere konkurrenten Lofotprodukt AS som har kjøpt fabrikken i Godvik, inkludert merke og resepter. De samme fiskekakene selges fortsatt i butikkene, men utenfor Hordaland under det nye merkenavnet “Lofoten”. Livredningen omfattet imidlertid ikke Søstrene Hagelin, som opphørte fra slutten av juni. Helt til det siste ble Søstrenes fiskemat laget på nøyaktig samme måte som ved starten i 1929. Råstoffet var fersk, håndskåret hysefilet. Dette var Søstrene Hagelin alene om. Nå viser det seg at alt håp likevel ikke er ute for den velreonmmerte bergenske fiskematen. Søstrene Hagelin kan trolig vente seg et liv etter døden. Tilskyndet av bergensernes store engasjement i saken har tre forretningsmenn, Torodd Iversen, Rune Mjøs og Anton Engen, i 12. time sikret seg rettighetene til merkenavnet og planlegger å føre produksjonen videre, med salg i lokalene til Madam Bergen.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.