Stend vidaregåande skule

Stend vidaregåande skule, Fanavegen 249, opprettet 1866 med navnet Søndre Bergenhus Amts Landbrugsskole på Stend gård. som var kjøpt av amtskommunen 1861. Skolens første rektor var George Alexander Wilson (1833-1889), han var født i Norge, men slekten kom fra Skottland. Var fra 1866 forvalter ved Pleiestiftelsen No.1 i Kalfarveien 31. Skolen drives fra 1990 som videregående skole av 3 års varighet. Undervisningen omfattet opprinnelig praktisk-teoretisk grunnkurs og agronomkurs. Jordskifteskole ble opprettet 1957 som et ettårig kurs, i 1981 utvidet til toårig, med formål å utdanne teknisk personell til jordskifteverket. Jordskiftefaget ble i 1993 flyttet til Bergen Ingeniørskole (i dag Høgskolen i Bergen) og dermed oppgradert til formell høgskoleutdanning. Skolen har i dag tre studieretninger: naturbruk, idrettsfag og allmennfaglig påbygging, og har 310 elever (2009). Tone Mosebø er rektor. Skolens første rektor, Alexander Wilson, kom fra Skottland.

Gården er på vel 2000 dekar, derav ca. 1200 dekar produktiv skog, og er en av de største jordbrukseiendommene i fylket. I tillegg til egen gård pakter skolen den dyrkede jorden på Fana prestegård og har avtale om å bruke skogen på prestegården som øvingsskog. Det disponible fulldyrkede jordbruksarealet utgjør til sammen ca. 650 dekar.

Skolen fikk oppført ny driftsbygning for husdyrholdet i 1988. Driftsopplegget er allsidig, med omkring 40 melkekyr, 50 vinterforete sauer, 20 avlspurker og 600 frittgående verpehøner. Skolen har stall med plass til 22 hester. I smådyrbygningene mange ulike gnagere, fugler, kaniner m.m. Skolegården har både konvensjonell og økologisk drift. Ca. 150 dekar av jordbruksarealet er godkjent til økologisk produksjon. Veksthusene dekker et areal på 1,2 dekar. Skolen har eget sagbruk for produksjon av trelast, og vedmaskiner for vedproduksjon.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Stend jordbruksskule | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.