Gjennom selskapet Bkk Varme AS har Bergenshalvøens kommunale kraftselskap AS (BKK) og renovasjonsbedriften BIR AS gått sammen om å utnytte energi fra bossforbrenning til å varme opp offentlige bygg, næringsbygg og boliger i Bergen. Aksjene er fordelt med 51 % på BKK, mens de resterende 49 % eies av BIR. Selskapets fjernvarmeanlegg i Rådalen, Fanavegen 219, ble åpnet i 2003 og leverer varme til kunder i området fra Bergen sentrum til Kokstad og Sandsli. Samlet varmeproduksjon utgjør ca. 140 GWh i året, tilsvarende oppvarming av ca. 15 000 eneboliger. Fjernvarmen erstatter forurensende oljefyring og er et betydelig bidrag til renere luft i Bergen.
Frem mot 2015 er planen å øke den samlede leveranse av varme til 275 GWh. Det tilsvarer oppvarmingsbehovet i om lag 27 500 eneboliger.Nåværende anlegg kan brenne ca. 115 000 tonn avfall i året. Når nytt anlegg er ferdig 2010, dobles kapasiteten.
Fjernvarmeanlegget er basert på BIRs energigjenvinningsanlegg som kom i drift i 1999 etter en treårig planleggings- og byggeperiode. Forut for dette lå mange års politisk debatt om avfallsbehandling i Bergensregionen. Anlegget ble bygd i Rådalen, nær de nedlagte fyllplassene som hadde tatt i mot avfall i ca. 30 år. Energigjenvinningsanlegget fikk i 1996 tillatelse til å behandle 90 000 tonn restavfall årlig – i 2002 økt til 120 000 tonn. Myndighetene stilte strenge krav til energiutnyttelse og rensing av utslipp til luft og vann, i tråd med forventede krav i kommende EU-direktiv. Da forskrift om forbrenning av avfall trådte i kraft fra 2003 medførte det kun minimale endringer for BIRs anlegg.
Innenfor konsesjonsområdet har Bergen kommune vedtatt at det skal være tilknytningsplikt til fjernvarmenettet for nybygg og bygg som rehabiliteres. Dette styrker markedsposisjonen til Bkk Varme. Nye terkniske forskrifter til plan- og bygningsloven som ble innført fra sommeren 2009, medfører at nye bygg skal ha minst 40 % av energibruken for ny fornybar energi. Bruk av fjernvarme til oppvarming tilfredsstiller dette kravet.
Et oljebasert reservekraftverk står i beredskap i tilfelle svikt i forbrenningsanlegget.