Nygårdsporten

Nygårdsporten, en staselig treportal som markerte inngangen fra nord til Nygårdsalleen, oppført 1753 av kjøpmann Johan Fredrik Fosswinckel. I over ett hundre år var “Alléen”, som den gjerne bare ble kalt, bergensernes populære promenadevei der det på fine sommerdager krydde av folk. Fra Nygårdsporten, som sto i området nær den nåværende katolske kirken, strakte Alléen seg sørover – i 1000 skritts lengde – flankert av lindetrær, helt til lystgården Nygård, der Florida sykehus ligger i dag. Porten ble revet i 1872/73 for å gi plass til nybygg.

Nygaards Bataljon hadde sin samlingsplass ved Nygårdsporten, der de oppbevarte sine faner. Det var også ved porten Nygaardsguttene i grålysningen 18. mai 1869 samlet seg før det berømte Nygårdsslaget, et drabelig gutteslagsmål som ble utkjempet mellom de to buekorpsene Nygaards Bataljon og Nordnæs Bataillon og som det fremdeles går frasagn om. Slaget er skildret i flere bøker. Se også Syttende mai-feiringen.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.