Ordfører, den fremste folkevalgte tillitsmann i kommunen og den øverste ansvarlige for bystyret, velges av bystyret for en funksjonstid på fire år, tidligere to år. De viktigste oppgavene er å lede bystyremøtene og være byens fremste offentlige representant. Ordføreren har møte- og talerett i alle kommunale organer så nær som i byrådet og organer underlagt byrådene.
Ordføreren har i et parlamentarisk system en mer nedtonet politisk rolle enn hva tilfellet er i en kommune styrt etter formannskapsmodellen. Ordføreren har ingen formell rolle overfor den kommunale administrasjon, og skal heller ikke på egen hånd fronte politiske saker, med mindre det er saker det er bred politisk enighet om. I prosesser og holdninger som gavner byens og innbyggernes interesser, skal ordføreren være støttespiller og pådriver. Det er også ordføreren som svarer på byens vegne under eventuelle rettssaker.
Som synlig tegn på sin autoritet bærer ordføreren et dekorativt ordførerkjede når han/hun representerer kommunen utad i offisielle sammenhenger. Ordførerkjedet var en gave til kommunen i 1961 fra næringsorganisasjonene i Bergen og Den faglige Samorganisasjon (LO). Kjedet er utformet av Trygve Eriksen og produsert ved gullsmedverkstedet til Theodor Olsens Eftf. August D. Michelsen var den første ordføreren som bar kjedet, som er av sølv med gullforgylte deler og med bysegl og byvåpen inngravert. Vestlandets skytshelgen, Sta. Sunniva, pryder også kjedet.
For en oversikt over ordførere i Bergen og de tidligere omlandskommunene, se tabellen.