Ordfører

Knut Tjønneland (Arbeiderpartiet) var ordfører i Bergen fra 1953-59. Fotograf: K. K. Bergen. Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byarkiv.

Knut Tjønneland (Arbeiderpartiet) var ordfører i Bergen fra 1953-59.
Fotograf: K. K. Bergen.
Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byarkiv.

Ordfører, den fremste folkevalgte tillitsmann i kommunen og den øverste ansvarlige for bystyret, velges av bystyret for en funksjonstid på fire år, tidligere to år. De viktigste oppgavene er å lede bystyremøtene og være byens fremste offentlige representant. Ordføreren har møte- og talerett i alle kommunale organer så nær som i byrådet og organer underlagt byrådene.

Ordføreren har i et parlamentarisk system en mer nedtonet politisk rolle enn hva tilfellet er i en kommune styrt etter formannskapsmodellen. Ordføreren har ingen formell rolle overfor den kommunale administrasjon, og skal heller ikke på egen hånd fronte politiske saker, med mindre det er saker det er bred politisk enighet om. I prosesser og holdninger som gavner byens og innbyggernes interesser, skal ordføreren være støttespiller og pådriver. Det er også ordføreren som svarer på byens vegne under eventuelle rettssaker.

Som synlig tegn på sin autoritet bærer ordføreren et dekorativt ordførerkjede når han/hun representerer kommunen utad i offisielle sammenhenger. Ordførerkjedet var en gave til kommunen i 1961 fra næringsorganisasjonene i Bergen og Den faglige Samorganisasjon (LO). Kjedet er utformet av Trygve Eriksen og produsert ved gullsmedverkstedet til Theodor Olsens Eftf. August D. Michelsen var den første ordføreren som bar kjedet, som er av sølv med gullforgylte deler og med bysegl og byvåpen inngravert. Vestlandets skytshelgen, Sta. Sunniva, pryder også kjedet.

For en oversikt over ordførere i Bergen og de tidligere omlandskommunene, se tabellen.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.