Landsutstillingen i Bergen 1940

Landsutstillingen i Bergen 1940 er et arrangement som aldri ble gjennomført. Utstillingen skulle på mange måter representere det moderne Norge, og slike store utstillinger var typisk for perioden. I Bergen hadde det blitt holdt flere utstillinger før, bl.a. Norgesutstillingen 1898 og Landsutstillingene i 1910 og 1928.

Kart over Bergen og omegn før 1940. Området markert svart representerer det planlagte utstillingsområdet..

Selv om det ikke ble noe av utstillingen, så er det bevart et arkiv fra forberedelsene. Arkivet, oppbevart ved Bergen Byarkiv, inneholder alt fra brevkorrespondanse til klisjeer for stempel. De fleste brevene er til eller fra generalsekretær for utstillingen, Christen Gran Bøgh, som den gang var en prominent figur innenfor Bergens kulturliv. Felles for materialet er at det gir et godt innblikk i hvordan aktørene tilknyttet arrangementet tenkte at begivenheten skulle se ut. I tillegg kommer det tidstypiske ved mellomkrigstiden godt til syne.

Den internasjonale situasjonen i tidsrommet var langt i fra stabil, dette kan vi lese i korrespondansen mellom de sentrale aktørene involvert i utstillingens forarbeid – «hvis det blir krig» var en gjentagende frase. Utover 1930-tallet ble det stadig klarere for de involverte at den overhengende krigsfaren ville bli en realitet. Når krigen brøt ut ble planene lagt på is, og dette skulle vise seg å bli for godt.

Arrangementet skulle være lokalisert ved Store Lungegårdsvann og området rundt. Det var innleid snekkere, gartnere, tømrere og andre etter anbud for å sette i stand utstillingsområdet. Aktørene som var involvert i forarbeidet hadde klart for seg hvordan utstillingen skulle se ut. Det ypperste innenfor norsk industri og håndverk skulle stilles ut. Bedrifter og entreprenører, blant annet innen båtbygging, ble invitert til å stille ut sine produkter. Dette skulle gi bilde av Norge som et moderne land. I tillegg skulle Landsutstillingen ha sin egen restaurant.

Plakat for den internasjonale utstilling for polarforskning ved Landsutstillingen i Bergen 1940

Mellomkrigstiden var et tidsrom preget av nasjonalistiske impulser. Ikke overraskende gjenspeiler dette seg i planene for arrangementet. Dette kom blant annet til uttrykk gjennom husflidsfløyen av utstillingen, der typisk norsk håndarbeid som veving, strikking og brodering skulle vises fram. I tillegg skulle Polarutstillingen – en underutstilling under Landsutstillingen, ha en sentral plass. Det var oppnevnt en egen æreskomité for Polarutstillingen; forarbeidet foregikk parallelt med Polarkappløpet. En av de innvalgte i denne komiteen var polarforsker og geolog Adolf Hoel, norsk geolog og polarforsker. Hoel var en pågangsdriver for norsk okkupasjon av polarområder. Polarutstillingen hadde også en klar internasjonal satsning, og inviterte mange land, både vestlige og ikke-vestlige til å stille ut sine bidrag.

Ei såpass stor utstilling som Landsutstillingen i Bergen krevde store økonomiske ressurser. Dette ble blant annet dekket av offentlige midler. Inntjening fra billettsalg, restaurantbesøk og lignende kom aldri Landsutstillingen til gode.

Hverken de som hadde deltatt i forarbeidet til arrangementet eller publikum fikk glede av Landsutstillingen i 1940. Den ustabile politiske situasjonen tilspisset seg ytterligere da Norge ble okkupert av Tyskland. Krigens bekymringer og lidelser ga ikke særlig rom for fokus på festlige begivenheter. Likevel er arkivet til det som skulle bli Landsutstillingen innholdsrikt, og et lite stykke historie; arkivet forteller mye om mellomkrigstiden, og hvordan Norge ønsket å fremstille seg selv. Med utstilling av moderne patenter, samtidig som det typisk norske også hadde en plass, skulle både det særegne og det moderne komme til uttrykk.

 

Av Erika Eidslott

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.