Forord av Norvall Skreien

Bergen er ikke lenger hva den en gang var – selvsagt ikke sammenlignet med Olav Kyrres kaupang, enn si Edvard Griegs eller Christian Michelsens hjemby, men heller ikke den samme, viser det seg, om blikket rettes bare 15 år tilbake i tiden. Dette faktum er til fulle blitt dokumentert, og i overraskende stor grad, under arbeidet med oppdateringen av Bergen Byleksikon. Svært mange av de ca. 4000 artiklene i 1. utgaven fra 1994 har det vist seg nødvendig å skrive mer eller mindre om, supplere, slette eller erstatte – ikke fordi opplysningene opprinnelig inneholdt feil, men fordi de rett og slett har gått ut på dato. Dessuten har byens betydelige vekst tilført tallrike nye data – blant annet ca. 120 nye gater, veier og plasser.

Blant kjente bergensere som er hedret med nye gate- og plassnavn, er skuespilleren Norma Balean, dikteren og retorikkprofessoren Georg Johannesesen, fotballartisten Roald «Kniksen» Jensen og gjøgleren Finn Olafsen, bedre kjent som «Finnemann». Byens innbyggertall har samtidig passert milepælen 250 000 med god margin. Og Bergen har i perioden lagt bak seg et særlig begivenhetsrikt år med status som Europeisk kulturby i fornemt selskap med høystatusbyer som Praha, Bologna, Santiago de Compostela, Brussel og Helsinki.

Et bysamfunn er en levende organisme som kontinuerlig forandres og utvikler seg. For leksikonforfatteren har det vært en utfordring ikke bare å holde tritt med byen, men å innhente det store forspranget Vestlandets hovedstad hadde skaffet seg i løpet av de leksikonfrie årene. Best kan oppgaven beskrives som et litterært maratonløp. Når målsnøret nå er passert, må en bare håpe at nevneverdige poster (les: viktige fakta) i farten ikke er blitt oversett.

De største forandringene skyldes en hel serie omfattende reformer, både nasjonale og lokale, som er gjennomført i den aktuelle perioden, på nesten alle områder. Overgang til byparlamentarisme i Bergen har medført at det meste av omtalen av byens styre og stell, har måttet skrives om. Som en farsott har reformiveren også rammet helsevesenet, museene, politietaten, rettsstellet, Posten, skolene, trygdevesenet, som er blitt til NAV, høyskoler, skipsfart og samferdsel, med Bergensprogrammet som det mest sentrale – listen kunne gjøres enda lengre. Mange firmaer og institusjoner har flyttet og fusjonert – noen blitt nedlagt, andre tvert om lagt atskillige alen til sin vekst. Det gjelder ikke minst Magnus Stangelands Bergen Group ASA og Forlagshuset Vigmostad & Bjørke. Heller ikke apotekene eller bankene er til å kjenne igjen.

Langs Damsgårdsundet fra Solheimsviken til Marineholmen skimtes konturene av «morgendagens bydel», slik den påbegynte forvandlingen av dette sentrale og tradisjonsrike byområdet er blitt kalt. Plass blir det her både til moderne boligstrøk, næringspark, kulturarena og avansert forskning. Her ligger bl.a. Høyteknologisenteret, og like ved Nansensenteret og Bjerknessenteret.

Også idrettsbyen Bergen har utviklet seg sterkt over de siste 10–15 årene. Ikke bare har Brann og Fyllingen brakt «gullet hem», i henholdsvis fotball og håndball. Det er også lagt grunnlag for ytterligere fremgang med en rekke nye anlegg, svært mange av dem realisert takket være rause pengebidrag fra idrettsmesenen Trond Mohn. Med ny svømmehall som det er vedtatt å bygge på Nygårdstangen, får Bergen i 2011 sitt første nasjonale idrettsanlegg. I den nye utgaven av Bergen byleksikon er idretten viet bred omtale, blant annet med oversikt over samtlige klubber og idrettsarenaer. Forhåpentligvis vil dette være nyttig og interessant for mange.

En lang rekke personer fortjener takk for opplysninger og for bryet med å kvalitetssikre informasjonen ved å lese korrektur på deler av manuskriptet. Spesielt føler jeg trang til å takke følgende personer for verdifull bistand: Ola Henning Målsnes, Arnljot Strømme Svendsen, Anders Kvam, Asbjørn Solberg, Ole Danbolt Hagesæther, Siri Myrvoll, Einar K. Gjessing, Lise Haaland, Jan I. Eliassen, Nils Standal, Kari Gaarder Losnedahl, Reidar Storaas, Jo Gjerstad, Knut R. Nergaard, Arne Kirkebø, Yngve Nedrebø, Christopher Harris, Eilif B. Løtveit, August Rathke, Halvor Sperrbund, Willy Dahl, Kristian Matthiessen, Eli Lien, Magnar Ulstein, Gunnar Anfinsen, Einar Eriksen, Heidi Hatlen, Knut Songve, Roar Andersen, Arne Ellingsen, Asle Aasen, Sissel Horten, Oddbjørn Traasdahl, John Monsen, Stein Byrkjeland og Anders Haaland.

Bergen i juli 2009

NORVALL SKREIEN

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.