Gunnar Bakke. Ordfører i Bergen 2007-2011.

Hilsen fra ordfører Gunnar Bakke

Gunnar Bakke. Ordfører i Bergen 2007-2011.

Gunnar Bakke. Ordfører i Bergen 2007-2011.

I Bergen er vi stolt av historien om byen vår. Det er vel neppe noen by i Norge der det er skrevet fl ere historier og sanger om og for byen enn i Bergen. Engasjementet og begeistringen for byen er stor, og en trenger ikke å være født på en tinntallerken i Marken for å føle ekte kjærlighet til byen vår. Det er selve beliggenheten og folkene som skaper denne kjærligheten. Byen ligger vakkert til mellom fjell og fjord, og mellom Norge og det store utlandet. Byen er på tross av sine mange internasjonale nettverk og sin stolte historie, likevel intim og hjemlig.

Å vandre rundt i Bergens gater er som en historisk reise. Vi kan se hvor bybrannene har ført til en mangfoldig arkitektur, vi kan se kanonkulen i Domkirken etter slaget i Vågen i 1665, og fremdeles kan vi lukte tørrfi sk fra treverket i de over 300 år gamle handelshusene på Bryggen eller i sjøbodene i Sandviken. Til og med gatenettet i Bergens historiske bykjerne har sine røtter i Norges eldste reguleringsplan, Magnus Lagabøtes bylov fra 1276.

Historien om Bergen er en historie om handel og hav. Helt siden Bergen fi kk sine kjøpstadsrettigheter i 1070 av kong Olav Kyrre, har Bergen vært en fredelig handelsby. Det var den strategisk godt plasserte havnen, de skjermede og gode havneforhold og den lune leden som var årsak til at Bergen by i sin tid ble plassert og utviklet seg akkurat her. Gjennom over 900 års historie har havet og havnen vært byens transportåre og næringsgrunnlag. Havet og havnen var viktig når Kongen styrte Norgesveldet fra Bergen. Havnen var defi nitivt avgjørende for at hanseatene valgte Bergen som strategisk knutepunkt for handel med tørrfi sk mellom Nord-Norge og resten av Europa.

Det er havet Bergen har bygget sin storhet og historie på, og det er havrelatert næringsvirksomhet som Bergen også vil bygge sin fremtid på.

Boken du nå leser er et godt verktøy for å bli enda bedre kjent med byen vår. Kanskje kan den også forklare hvorfor vi i Bergen føler et så sterkt engasjement og kjærlighet for byen. Boken er full av fakta og anekdoter, full av det som er ”viktig” og ”uviktig”. Det siste er nok viktigst når alt kommer til alt.

Boken er full av det som gjør Bergen til Bergen.

Gunnar Bakke
Ordfører i Bergen

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.