Hilsen fra Byrådslederen i Bergen

Monica Mæland. Byrådsleder i Bergen.

Monica Mæland. Byrådsleder i Bergen.

Liten metropol, veldig stor landsby. Bergen kan beskrives med ytterligheter som alle forteller at byen er passe stor – både dynamisk og et godt sted å bo.

Bergen er handelsbyen, Norges vindu mot verden i mer enn 1000 år. Vi har alltid vært, og er fortsatt, en av verdens store havner, i dag blant Europas fem største. Bergen er næringsbyen med internasjonalt ledende clustere innen skipsfart og annen maritime virksomhet, innen fiskerier og oppdrett og innen forskning og utdanning, kort sagt innen alt som har å gjøre med havet og det som ligger under havet. Bergen har også andre næringer som olje og gass, forskning og utdanning og ikke minst opplevelser og reiseliv. Bergen er en del av Vestlandet – regionen der 25 % av befolkningen står for 40 % av fastlands- Norges eksport, og i tillegg står vi for oljen.

Bergen er en opplevelsesby. Vi lyktes som Europeisk kulturby i år 2000, med et av de mest vellykkede kulturprosjekter noen sinne i Norge. Det byleksikonet er med å dokumentere, er imidlertid årsaken til at vi ble kulturby. Det ligger mange års arbeid med å etablere og utvikle et kulturliv som kan konkurrere i Europa. Startpunktet ligger lagt tilbake i middelalderen med stillinger for profesjonell musikk. Særlig de siste 25 årene har vi maktet å løfte byens opplevelser til det nivå den har i dag. Bergen har festivaler og scener som viser både det beste av det norske og det beste av det internasjonale, vi har museer og kulturminner som er synlig langt utenfor våre egne grenser, og vi har et rikt amatørkulturliv som inkluderer alle slags bergensere i felles prosjekter og organisasjoner. Også vårt idrettsliv står sterkt. Alles «hjerter står i Brann», men Bergen er ikke bare sterk som fotballby. De fleste idretter har ett godt hjem mellom de 7 fjell, svømming, håndball og basket er kun tre av mange.

Alt dette kan virke som selvskryt, men det er bare gjengivelser av fakta. Fakta som byleksikonet kan dokumentere. Og om Bergen er mindre kjent i Norge, så vil vurderingene fra utlandet dokumentere at verden ser Bergen for det vi faktisk er – for eksempel ”Neptune’s gift to mankind” ifølge amerikanske Time magazine.

«Kjusa dokkar» som har byleksikonet i hendene. Her kan dere gå på oppdagelsesferd i Bergens fortid og nåtid. Dere kan bekrefte ting dere allerede (var nesten sikker på at dere) visste, og slå opp for å få svar på alt det som dere lurer på. Den gir grunnlag for foredrag og skoleoppgaver, for kunnskap om identitet og historie, og er samtidig et funn for quiz og familieunderholdning, og vil kunne gi svar som avslutter mang en selskapelig uenighet.

Monica Mæland
Byrådsleder i Bergen

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.