Forord av Gunnar Hagen Hartvedt

Forfatterens forord

At jeg står oppgitt som forfatter av dette verket, er på en måte ikke riktig. Det er meget ærefullt, og jeg er glad og takknemlig for å ha fått Kunnskapsforlagets tillit til å utforme artiklene.

Jeg har bare ikke forfattet dem. Jeg har formidlet alle de opplysninger om bysamfunnet Bergen gjennom 900 år som jeg har fått tilgang til.

Alle blindveier til tross har dette for meg vært et kjærlighetsarbeid. Skjønt problemene var talløse underveis ble de fleste løst.

Jeg har heller ikke eksakt tall på de mennesker som jeg fra tid til annen har måttet bry med spørsmål om minutiøse detaljer som mange saktens har funnet fullstendig unødvendige. Men de hører med. Det er sant å si de som hører med.

Likevel er det noen jeg har måttet henvende meg til hyppigere og med mer vanskelige spørsmål enn de fleste andre. Det gjelder personalet ved den lokalhistoriske avdeling i Bergen offentlige bibliotek, ved lederne Wenche Brosing Dahl og Grete Haukås, som til liks med sine kolleger ustanselig har stått til smilende tjeneste og aldri har gitt opp når det gjaldt å finne riktige opplysninger. Det samme gjelder Yngve Nedrebø ved Statsarkivet i Bergen og lokalhistorikeren Jo Gjerstad, som begge har det samme etterforskerinnstinkt som bibliotekarene.

Når Bergen kommune er oppført som økonomisk bidragsyter, skyldes det ikke direkte bevilgninger. Byen har vært rausere enn som så. Ved å la meg få arbeidsplass i skiftende kontorlokaler i perioder, og stille sine medarbeideres kunnskaper og erfaringer – særlig ved Oppmålingsvesenet – til rådighet for alskens håndsrekninger, har tusenvis av mer og mindre intrikate spørsmål funnet svar. En annen avdeling i Rådhuset som har vært et fast punkt i min formidlervirksomhet er Informasjonsavdelingen, ved Olaf Fimreite og Odd-Arne Johnsen. Dessuten er det hundrer av andre kommunale medarbeidere som aldri har sviktet når det gjaldt en håndsrekning, ofte på sparket når situasjonen tilsa det.

Uten alle disse former for bistand fra offentlige funksjonærer hadde det ikke vært mulig for meg å gjennomføre arbeidet med dette verket.

Uomgjengelige instanser ved alt arbeid av denne karakter er heldigvis kontrollorganene. Av dem er det to. På vegne av Bergens Historiske Forening har Anders Bjarne Fossen og Anders Haaland i vennskapelighet rettledet meg i de manuskripter som har faret vill. Og endelig: Kunnskapsforlagets redaksjonelle medarbeidere, som åpenbart forvalter en informasjonsmengde og råder over et kildetilfang som er av en nasjonal verdi ingen kan forestille seg nytten av før man har vært utsatt for deres smertefulle perfeksjonisme.

Takk til alle de hundrer av medarbeidere som har gjort vederheftigheten ved dette verket mulig.

Bergen, 23. august 1994
Gunnar Hagen Hartvedt

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.