Brannen oppstår

Brannjournal fra hovedbrannstasjonen, 15.-16. januar 1916. Arkivet etter Bergen brannvesen, A-1181.

Brannjournal fra hovedbrannstasjonen, 15.-16. januar 1916. Arkivet etter Bergen brannvesen, BBA-1181.

 

«Det var lørdag ettermiddag den 15. januar 1916. Byen lå i vinterdagens halvmørke, men lyset flommet fra butikkvinduene og gasslyktene i gatene. En kraftig nordvestkuling eller storm, med regn og sludd, drev innover byen, og alle som kunne, søkte hjem til helgen i de varme stuer.» Slik beskriver Oscar Ihlebæk i boken «Bergensbrannen 1916» den ufyselig januarettermiddagen som skulle bli så skjebnesvanger for byen. Kvart over fem ble det meldt brann i Søndre Muregård nr. 5 fra signalapparatet som hang på veggen i Strandgaten 50. Alarmen ble ført inn øverst på en ny side i brannjournalen på hovedbrannstasjonen. Brannsjefen skriver i sin rapport at brannen samtidig ble meldt fra brannvakten i utkikkstårnet på Skansen brannstasjon. Han skriver også at det straks ble foretatt utrykning til «’Stor’ brand».

Brannvesenet rykket ut fra hovedbrannstasjonen, Fredriksberg og Sandviken, med til sammen 35 mann allerede i første omgang. De var raskt fremme ved Søndre Muregård, og la umiddelbart ut seks slanger. I løpet av mindre enn tre minutter fra alarmen gikk var brannstedet omringet av «en vanddusch fra seks straalespidser», som brannsjefen beskriver det. Ilden hadde imidlertid fått godt tak, og lot seg ikke stanse.

Brannen oppsto da tre arbeidere i Berstads sjøbod i Søndre Muregård skulle flytte noen rør i en svalgang uten elektrisk lys. De tente et stearinlys, men kom i farten borti noen baller tjæredrev i svalgangen som tok fyr. Da de åpnet en dør for å hive ballene på sjøen tok vinden tak i ilden, og det tok ikke mange minuttene før sjøboden sto i full fyr. De tre arbeiderne reddet seg ut. Etter noen dager meldte de seg og fortalte hva som hadde skjedd. De ble dømt til tre måneders fengsel for uforsiktig omgang med ild.

 

Les mer i oppslagsverket oVe: Bybrannen 15. – 16. januar og Brannstrøket 1916.