Da byen brant

Første side i brannsjef Bernt Rollands rapport om brannen 15. januar 1916. Arkivet etter Bergen brannvesen, A-1181.

Første side i brannsjef Bernt Rollands rapport om brannen 15. januar 1916. Arkivet etter Bergen brannvesen, BBA-1181.

Klikk på bildet for å lese hele rapporten.

 

Tre dager etter brannen, 19. januar 1916, skrev brannsjef Bernt Rolland sin rapport om brannen. På tynt gjennomslagspapir, limt inn i brannvesenets kopibøker, finner vi rapporten. Den er på litt over fire sider, og gir en kort og presis beskrivelse av hendelsesforløpet brannatten.

Beretningen begynner nøkternt med «Kl. 5.15 em. meldtes gjennem signalapparatet i Strandgaten 50 (…) brand i Strandgaten». Til tross for at hele rapporten har en nøktern tone, skinner dramatikken tydelig gjennom når brannsjefen beskriver hvordan folkene hans kjempet mot flammene hele natten før de klarte å stanse brannen.

Rapporten beskriver tydelig hvordan den kraftige vinden bidro til den voldsomme spredningen. Rolland forteller hvordan brannmannskapene stadig opplevde at ilden nådde nye kvartaler, fordi gnister og brennende trestykker satte seg fast midt i kvartalene. De måtte derfor jevnlig trekke seg tilbake til et nytt kvartal, for å prøve å stanse brannen der.

Første skanse var ved Smørsallmenningen, deretter i Strandgaten, deretter i Store Markevei, så Veiten og Torgallmenningen og så videre. Når ilden først hadde fått tak i et kvartal ble det kvartalet overgitt til flammene. Innsatsen ble gjort i brannens ytterområder, der man forsøkte å forhindre at brannen spredte seg til nærliggende kvartaler, ved stadig å sprøyte disse med vann for at ilden ikke skulle få tak.

 

Les mer i oppslagsverket oVe: Bybrannen 15. – 16. januar og Brannstrøket 1916.