De første bildene

Det ryker fra ruinene i brannområdet, trolig om formiddagen 16. januar 1916. Arkivet etter Bergen brannvesen, BBA-1181. Fotograf ukjent.

Det ryker fra ruinene i brannområdet, trolig om formiddagen 16. januar 1916. Arkivet etter Bergen brannvesen, BBA-1181. Fotograf ukjent.

 

Det finnes nesten ingen fotografier fra denne natten. De første bildene ble tatt da dagslyset kom neste morgen, som dette bildet tatt fra Fjellsiden, antagelig om formiddagen 16. januar. Det ryker kraftig fra hele brannområdet, og inni den grå røyken skimter vi ruinene av den gamle byen.

I løpet av de første 3-4 timene hadde brannen spredt seg til hele området mellom Murallmenningen og Torgallmenningen, og fra Vågen til Engen. Hele sentrum var et enormt flammende bål. Da brannen nådde Torgallmenningen sto hele nordsiden av allmenningen i brann samtidig, fra Torget og helt til dagens Ole Bulls plass.

Mange trodde at Torgallmenningen ville stoppe flammene. På sydsiden ble det sprøytet vann på tak og fasader, men vinden slynget brennende trestykker langt inn i kvartalene også på denne siden. Da ilden satte seg fast først i nr. 14 og kort etter i flere andre hus, var det gjort. Brannen spredte seg raskt videre mot Småstrandgaten, Olav Kyrres gate og Christies gate.

På dette tidspunkt la brannvesenet nesten all sin innsats inn på å få stanset brannen ved Rådstuplass, på Engen og Ole Bulls plass. Det lykkes da også til slutt å stanse ilden i disse områdene, og utpå morgenkvisten var spredningsfaren var over.