Detaljer i rødt, blått og svart

2015-12-11_11.06.53_30%_mindre

Detalj av sluttsteinen over vinduene i femte etasje i Strandgaten 18. Arkivet etter arkitektene Arnesen og Darre Kaarbø, BBA-2388.

 

Arkitektarkivet etter arkitektene Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø, som tegnet Kroepeliengården, er et innholdsrikt arkiv. Blant annet finnes det mye skriftlig materiale som berører selve byggeprosessen. Som de fleste arkitektarkiver inneholder det også en stor mengde tegninger av de ulike byggene.

Typisk for mange arkitektarkiver er at de ikke bare inneholder fasader og planer, men også en rekke detaljtegninger til dekorative detaljer, dører, vinduer og lignende. Arkitektene tidlig på 1900-tallet tegnet ofte alle detaljene i et bygg.

I mappene for Kroepelienhuset finnes en mengde detaljtegninger, som oppriss av vegger, trappegelendre, vinduskarmer, hengsler osv. Det er vakre blyanttegninger, ofte delvis fargelagt med rød eller blå fargeblyant. De har alle en enkel ramme i svart og rødt, opptegnet med blyant og rød fargeblyant.

Vi har laget en liten samling slike detaljtegninger fra arkivet. Her finner du blant annet detaljer av dør- og vinduskarmer, oppriss og detalj av veggen i Husquarnas butikk, den innvendige gesimsen i trappehallen og sluttsteinen over vinduene i femte etasje.

 

Her kan du se flere detaljtegninger for Kroepeliengården. Fra arkivet etter arkitektene Arnesen og Darre Kaarbø.

Klikk på bildet for å få full størrelse.