Døgnet som mangler

Rapportbok fra Skansen brannstasjon, 14. – 16. januar 1916. Arkivet etter Bergen brannvesen, A-1181.

Rapportbok fra Skansen brannstasjon, 14. – 16. januar 1916. Arkivet etter Bergen brannvesen, A-1181.

 

Noen ganger er kanskje det som ikke står i protokollene det mest fascinerende. Dette er rapportboken for Skansen brannstasjon for brannatten. Der er ikke den voldsomme brannen nevnt med ett eneste ord. I protokollen mangler et helt døgn. Ingenting er ført for vakten fra kl. 6 om ettermiddagen den 15. januar til kl. 6 neste ettermiddag.

Loggen på den første siden gjelder vakten som gjaldt fra kl. 6 om ettermiddagen 14. januar til kl 6 om ettermiddagen den 15. januar, altså tre kvarter etter at brannen var meldt. Larsen, Kvamme, Foss, Madsen og Karlsen var på vakt, og hesten Dagny var på slangevognen. Kvart på tre var brannmester Kvalheim på inspeksjon, og samtidig hadde de en forspennøvelse. Telefon og alarm var i orden. Loggen på neste side gjelder vakten fra kl. 6 om ettermiddagen den 16, og frem til et døgn senere. Igjen er alt normalt.

Brannen ble meldt fra utkikkstårnet på Skansen samtidig som den ble meldt fra Strandgaten kl. 17.15. Det var mannskapet på Skansen som rykket ut da det begynte å brenne i Strømgaten senere på kvelden. Det skal ha vært vakt på Skansen hele natten, men ingenting ble loggført. Akkurat hvorfor vil vi aldri få vite. Men vi kan jo undre oss over hvordan det var å sitte vakt på Skansen denne natten og se det enorme flammehavet i byen nedenfor.