«…en dres, en frakke og et par støvler…»

Dokument 3a_hjelpekomiteen_Holter

Brev fra Ingolf Holter som før brannen bodde og arbeidet i Torgallmenning 19. Arkivet etter hjelpekomiteen for de brannlidte, BBA-1454.

 

Nærmest de som mistet sine hjem i brannen kommer vi i de hundrevis av søknader om støtte som finnes i arkivet etter Hjelpekomiteen for de brannlidte. De mange opptegnelsene over folks eiendeler gir oss små glimt inn i folks hjem og liv, og til sammen gir de en veldig konkret bilde av alt som gikk tapt denne natten. Noen ganger er listene korte, med bare noen få møbler og klær, mens andre lister opp alle gjenstander rom for rom.

Av og til skriver søkerne også hvordan de har det etter brannen, som at de må flytte fra sted til sted, eller at det er vanskelig å få pengene til å strekke til fordi alt er blitt så dyrt etter brannen. Ofte står det at de mistet alt de eide, og mange var ikke forsikret.

Vi har plukket ut to ganske ulike brev. Det ene er fra Ingolf Holter som skriver at han hadde sitt bosted og arbeidssted i Torgallmenningen 19. Av adressen kan vi se at han nå bor på Laksevåg. Holter mistet alt innbo samt en koffert med diverse tøy, en dress, en frakk og et par støvler. Innboet besto av en seng med nytt sengetøy, 1 kommode, 1 bord og 4 stoler.

Den andre søknaden er fra enkefru Lydia Ross, og hennes to sønner Eystein og Trygve, som bodde hos henne i Tårnsmuget 8. Hun var forsikret, men forsikringssummen ble avkortet på grunn av slitasje, noe hun fant «meget hjerteløst av selskabet». Hun skriver at hun hadde som levevei å «varte op ved private selskaper», noe som ga liten fortjeneste. Hennes inventarliste er omfattende og oppgir ganske detaljert husets innbo rom for rom, fra sofa, salongbord og spisebord med 6 stoler, til bordteppet i plysj, malerier, planter med potter, sølvvase, lampeskjerm, dyner, lakener, håndklær og klær.

 

1659

Brev fra Lydia Ross, Tårnsmuget 8. Søknaden inneholder en detaljert liste over innboet hun mistet i brannen. Arkivet etter hjelpekomiteen for de brannlidte, BBA-1454.

Klikk på bildet for å lese hele søknaden fra Lydia Ross og hennes to sønner.