Gartnerbrakken

Dokument4_BBA-0430_Gartnerbrakken_60%

Gartnerbrakken i byparken, tegnet av arkitektene Angell og Greve. Arkivet etter bygningssjefen, BBA-0430.

 

Gartnerbrakken lå i byparken, langs parkens kortside mot Starvhusgaten. Den lå altså rett bak dagens endestopp for bybanen i byparken. Den ble byggemeldt allerede 7. februar og ble tegnet av arkitektene Angell og Greve. Åtte av byens brannlidte gartnere gikk sammen om å bygge brakken – derav navnet Gartnerbrakken, eller Blomsterbrakken. Den skulle oppføres i stenderverk og deler av bygningen skulle pusses.

I byggesaken kan vi lese at stadkonduktørkontoret ba om at de måtte dekke bodens langside og endepartier med beplantninger og gjøre «det hele saa prydeligt som mulig». Det skulle altså ikke være praktisk, men også pent. Dette nevnes ikke i andre byggesaker. Kanskje ble det lagt mer vekt på det akkurat her i byparken. Byggesaken viser at stadskonduktøren var opptatt av å ta vare på parken. Det ble påpekt at trærnes røtter og kroner ikke måtte skades, og at byggherrene for egen regning måtte bringe parken tilbake til sin tidligere stand når brakken skulle fjernes.

I albumet med bilder fra brakkebyen finner du flere bilder av Gartnerbrakken, både under og etter bygging.

 

Les mer i oppslagsverket oVe: Forretningsbrakkene etter 1916-brannen.