Hilsener til Bergen

Dokument1a_A-1454-Ea1 (3)_50%

Telegram fra Kong Haakon 16. januar 1916. Arkivet etter Hjelpekomiteen for de brandlidte, BBA-1454.

 

Dokument1b_A-1454

Ordfører Geelmyudens svar til kongen 16. januar 1916. Arkivet etter Hjelpekomiteen for de brandlidte, BBA-1454.

 

Klokken 12.05 søndag 16. februar sendte kongen telegram til Bergens ordfører. «Dronningen og jeg udtaler vor dyptfølte deltagelse med den ulykke der har rammet Bergens by. Haaber at ilden er begrænset» står det i telegrammet. Telegrammet ble mottatt kl. 14, og besvart 15.10. I svaret skrev ordfører Geelmyuden at brannen var stanset og at det pågikk etterslukking. Hjelpearbeidet var i gang og hadde blitt organisert «inat og iformiddag».

Kongen kom for øvrig til Bergen med tog mandag 17. januar, og besøkte brannstedet sammen med ordføreren, borgermester Bang og magistratssekretær Olsen. I Morgenavisen kan vi lese at de gikk opp Starvhusgaten, over Torget, ut Strandgaten til Smørsallmenning og opp denne til Fortunen og Engen, der de avsluttet turen. Han ble til dagen etter, da han besøkte resten av brannstrøket før han forlot byen om ettermiddagen.

Det er også telegrammer fra en rekke andre kommuner landet over, fra Porsgrunn i sør til Hammerfest i nord. I flere av de største byene, både Kristiania, Stavanger og Trondheim, ble det tidlig søndag formiddag holdt møter for å diskutere hva man kunne bidra med. Telegrammene uttrykker både medfølelse og et ønske om å hjelpe.

Brannen ble omtalt i alle landets aviser, og gjorde generelt stort inntrykk på folk. Generalmajor Nissen med hustru uttrykker sin dyptfølte deltagelse i ulykken som har rammet «det gamle, vakre Bergen». Nyheten spredte seg også ut over landets grenser. Fra Livorno i Italia uttrykker Karl Handeland sympati med sin fødeby, og det er hilsener fra København kommune, fra en rekke norske foreninger i USA og fra den norske klubben i London.

Vil du se flere av telegrammene ordføreren mottok i dagene etter brannen, har vi samlet et lite utvalg. Klikk på bildet under for å se alle.

 

1437

Klikk på bildet for å se et utvalg av telegrammene til Bergen i dagene etter brannen. Arkivet etter Hjelpekomiteen for de brandlidte, BBA-1454.