Nye kontorer – og rabatt til brannlidte

1728_50%

Morgenavisens forside mandag 17. januar 1916. Arkivet etter Reguleringsvesenet, BBA-0967.

Klikk på bildet for å se flere avissider fra mandag 17. og tirsdag 18. januar, fra Morgenavisen, Bergens Tidende og Bergens Annonce-Tidende.

 

Når hundrevis av store og små virksomheter gikk tapt skulle man kanskje tro at byen stoppet opp for en stund. Men avisannonsene de første dagene etter brannen gir et fascinerende bilde av en by som raskt var på fote igjen, i sine midlertidige lokaler. Samtidig gir de et innblikk i byen som brant, for annonsene forteller også mye om hva slags bedrifter som ble rammet.

Allerede mandag 17. januar er avisene fulle av annonser om hvor brannlidte virksomheter nå holdt til. Symaskinkompagniet hadde flyttet til Nøstegaten 79, overettssakførerne Waage og Roll til 3. etasje i Kong Oscars gate 31, og fotograf Jacobsen annonserer «Nu Kalmargaden 1a». Vesta og Hygea har flyttet sine kontorer til Vestmannaheimen på Rådstuplass, og Joachim Grieg hadde nå kontor «Børsen, Værelse 8».

Første siden på Morgenavisen 17. januar er for øvrig en blanding av annonser som kommer som en følge av brannen og annonser som tydelig er sendt inn før brannen. Den lille annonsen til overrettssakfører Richter Salvesen oppgir adressen Olav Kyrres gate 8 – en av eiendommene som gikk tapt. Den flotte annonsen for «Prima Kager hos Trygve Reimers» er nok også sendt inn før konditoriet i Olav Kyrres gate 17 brant.

Andre så en anledning til å tjene penger. Johan Thomsen i Strandgaten 64 annonserer i Annoncetidende 17. januar «Brandlidte! Mit lager er komplet» – og gir dessuten 10 prosent rabatt til brannlidte. Sørlandske Elektriske A/S i Skien annonserer samme dag med «Stort lager Elektrisk Materiel» – kanskje også en annonse som kommer som en følge av brannen.