Strandkaien 2a – Harbitzgården

Dokument 6_Harbitzgården_fasade_40%

Fasadetegning av Harbitzgården, arkitekt Jens Munthe Bull. Arkivet etter Bygningssjefen i Bergen, BBA-0430.

 

Lidohjørnet eller Harbitzhjørnet? Derom strides nok bergenserne, men det var firmaet A/S Johan Harbitz & Co som bygget gården på hjørnet mellom Strandkaien og Torgallmenningen. Café Lido i 2. etasje, der det opprinnelig var kontorer, ble først etablert som tesalong i 1965. 

Harbitzgården har en viktig plass i bybildet. Den ble tegnet av Jens Munthe Bull i 1936, og stilistisk ligger den på overgangen mellom nyklassisime og funksjonalisme. Hjørnet er høyere enn resten av bygget, og krones av et klokketårn i kobber, som egentlig var tegnet som reklametårn. Hjørnepartiet var høyere enn tillatt og derfor måtte ha dispensasjon fra Departementet for offentlige Arbeider for å kunne bygges. 

Bygningen har glatte pussete fasader med en jevn vindusrytme. Det første forslaget til arkitekten hadde et litt mer klassiserende preg, blant annet med karnapper på begge fasadene. I følge arkitekt Bull ønsket ikke huseieren en ultramoderne fasade. Fasaden ble endret flere ganger, og det var den syvende varianten som til slutt ble godkjent. Legg merke til alle lysreklameskiltene som var planlagt på fasadene! Lysreklame var nytt og moderne, og veldig populært på denne tiden. 

Harbitzgården ligger omtrent der Zuckermanns Magasin lå før brannen, og firmaet Johan Harbitz & Co ble etablert i 1922 som en etterfølger av Zuckermans Magasin. Magasinet var en av byens sentrale forretninger for gutte- og herreklær, og ble etablert av Moritz Zuckerman. Han kom fra Russland til Bergen i 1888, og kjøpte gården på Torgallmenningen ti år senere. Da Zuckerman flyttet til Hamburg i 1907 overlot han driften til sin nærmeste medarbeider Hans Harbitz.