Hva

Logoen til Hausmønstringa.
Logoen til Hausmønstringa.

Hausmønstringa ble arrangert i Ytre Arna i perioden 5. – 20 august 1961, og var en stor messe som favnet om handel, kulturaktiviteter og underholdning. I tillegg til tivoli, servering og salgsstander ble det avholdt forskjellige typer arrangement som gudstjenester og religiøse møter, omvisning på A/S Arne Fabrikker, film- og teaterframvisning, fotballkamper, mannequin-oppvisning og ulike typer møter, stemner og fester (handverkarmøte, industrimøte, bondefest, folkefest, husmorstemne etc.). Alle dager hadde sitt tema. Foruten åpnings- og avslutningsdag var det mellom andre utflytterdag, eldredag, husmordag, husflidsdag og jordbruksdag.

Ideen kom fra Haus Selvhjelpskontor i 1960, og ble støttet av Haus herad (senere Arna kommune). Arrangørene ønsket at mønstringa «ville tena til reklame og stimulans for arbeidslivet i kommunen, og gjera kjend dei gode vilkåra bygda kan by eldre og nye verksemder» (fra programmet side 6).

Hvor

Det finnes et eget saksarkiv etter Hausmønstringa (A-1141). Planleggingen og gjennomføringen ble organisert med en hovednemnd og flere særnemnder. Særnemndene (f.eks. industrinemnd, husflidsnemnd, reklame- og katalognemnd, trafikknemnd) er arkivert for seg med egne mapper. I tillegg finnes et alfabetisk ordnet saksarkiv. Arkivet inneholder dessuten kart over utstillerne (tegninger), program, banner og en filmrull fra arrangementet.

Hvilke opplysninger

Saksarkivet gir opplysninger om planleggingen og organiseringen av mønstringen, dessuten deltakere (utstillere) innen handverk, handel, industri osv. Arkivet inneholder ingen rapporter eller evalueringer, regnskap, avisutklipp m.m. som forteller noe om hvordan selve arrangementet forløp.

Klausulering og tilgang

Fritt tilgjengelig materiale.

Litteraturhenvisning

Hausmønstringa 5. – 20. august 1961 Ytre Arna. Offisiell katalog.

Opplysninger hos andre

Hausmønstringen var en stor og viktig begivenhet, og avisene skulle derfor ha dekket hele eller deler av arrangementet. Avisarkivene burde derfor være en god kilde.

 

Skriv ut artikkel

Skrevet av
Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *