Hva

Det finnes ikke noe som heter Arendalssmuget i Bergen. Men både denne og andre norske byer kunne ha prydet bergenske smug med sine navn dersom kaptein H. Lund hadde fått det som han ville i 1881. Han skulle nemlig komme opp med forslag til faste navn på alle byens gater og smug, inkludert de som ikke hadde noe navn fra før. Og det var til disse han foreslo en del «midlertidige navn» hentet fra norske byer og fra en del steder i Hordaland.

Magistraten likte forslaget lite og rensket bort de fleste før saken kom i Bystyret. Magistraten ville heller ha navn med utspring i stedet, mennesker og bygninger som hadde preget det før. Bystyret var av samme mening, og fjernet resten av de midlertidige navnene.

Og dermed heter det Strangeplassen og ikke Arendalssmuget. Det heter Borgesmauet og ikke Bodøsmuget. Det heter Nedre Banesmauet og ikke Flekkefjordsmuget.

Se forøvrig Gatenavn.

Hvor

Hele listen finnes bakerst i Bergens kommuneforhandlinger 1881, som bilag til sak 33. Kommuneforhandlingene kan du finne på Byarkivets lesesal, eller på Universitetsbiblioteket eller Bergens Offentlige Bibliotek.

Skriv ut artikkel

Skrevet av
Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel
For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv
NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *